Будалаштина са "Теслином математичком спиралом"

Неки српски медији пренели су причу о томе да је један уметник из Феникса у Aризони пронашао давно изгубљени цртеж Николе Тесле који представља сензациолналну таблицу множења "која ће од вас направити генија".


Међутим, како то обично бива са сензационалним насловима из таблоида, реч је о превари која је потекла с једног опскурног блога.

Последњих дана многи су на интернету могли да виде цртеж са “потписом” Николе Тесле који приказује интересантан начин савладавања таблице множења. Проблем је у томе што цртеж уопште није Теслин, што потврђују и разлике у потпису у односу на прави рукопис великог проналазача, појашњава Б92.


Цртеж је потекао са блога CBS News, на ком могу да се нађу и "вести" о томе да око Земље круже свемирски бродови ванземаљаца, а тамо се наводи да је настао у Ворденклиф торњу 12. 12. 1912.

То је немогуће, ако имамо у виду да је Теслин пројекат преноса електричне енергије у том торњу напуштен 1906. На овом блогу активираном пре само два месеца може да се прочита низ неистинитих и сатиричних текстова, али се овог пута вест о "Теслином" цртежу проширила интернетом.
На математичким спиралама, чија практичност нипошто није умањена овом подвалом, радили су многи математичари од којих су поједини осмислили врло једноставан начин обављања математичких операција према задатом шаблону.

Један од њих је уметник, родитељ и учитељ Џои Гретер, који осмишљава интересантна наставна средства за малишане, нарочито оне који су прилагођени популарном Монтесори програму едукације, на основу чије математичке спирале је направљен “Теслин” цртеж.

Александар Јовановић / Ћирилизовано:


Захваљујем анонимном аутору овог чланка-коментара и уредништву сајта Mondo Portal. Лековито је кад сазнаш да си погрешио и кад те неко исправи. Моја је грешка што нисам проверио извор.

Нећу се правдати. Колеге филмски и ТВ продуценти ће знати шта ме је повукло, а стручни преводиоци... ево покрио сам се ушима.

Нешто ново и информативно на ову тему речено је и на: Ovo definitivno nije Teslina matematička spirala, ali jeste genijalno otkriće (FOTO)

Али су други, по обичају, преводили преведено и текст "појачавали" својим насловима. Рецимо: 


Мада стварно боли кад краду (у погледу Русије) истомишљеници:


Е, овог пута им хвала што не ставише и одакле су сазнали и украли...

Извињавам се читаоцима Ћирилизовано и СРБски ФБРепортер.

А пријатељи нека не брину, слично ће се поновити - по закону великих бројева.


Извор: Prevara sa "Teslinom matematičkom spiralom" | Mondo Portal
Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!