"Ракета" - повратак иконичке руске робне марке на светску сцену

Ко жели сат свуда препознатљивог изгледа, врхунског квалитета и невероватне историје не треба даље тражи: ако ОВДЕ поручите сат помоћи ћете и сајт РУСИЈА ИНСАЈДЕР


Уметнички приказ министра одбране РФ Сергеја Шојгуа са његовим омиљеним сатом

Често можемо чути да Русија нема препознатљивих робних марки за своје производе. У ствари, има неких врло успешних.

Милиони знају за "Сухој", "МиГ" и "Калашњиков". Оно чега Русија нема су добро познате робне марке за робу широке потрошње врхунског квалитета. Али има руских компанија са традицијом и квалитетом упоредивих са најбољим са Запада.

У овом, практично наставку мог ранијег чланка о сатовима, фокусираћу се управо на такву једну компанију: руску Петродворецка фабрика сатова "Ракета". "Ракета" има дугу и богату традицију најстарије руске фабрике сатова. Њен оснивач 1721. године је био сам Петар Велики.

Свестан да Русије нема премца по богатству драгог и полудрагог камења, Петар је основао компанију која ће достићи највише стандарде умећа обраде драгуља. Компанија основана у његовој палати Петерхоф звала се "Царска лапидаријска радионица". Производи су оправдали Петрова очекивања. Руски дворци су постали славни по својим фантастичним ентеријерима у драгом и полудрагом камену - раду уметника "Царске лапидаријске радионице".

"Талберг" сатови "Царске лапидаријске радионице" су били крајње луксузни предмети. Број купаца је био врло мали - потицали су из најбогатијег и привилегованог дела предреволуционарног Санкт Петербурга. Данас нема много "талберг" сатова. После револуције, совјетска влада је радионицу преименовала у "Фабрику за прецизну технологију обраде камена" ("ТТК нр1"), како се звала до 1949. године.

Фабрика је радила у својим старим просторијама у Петерхофу близу Санкт Петерсбурга. Без обзира на укупне трансформације у политичком и друштвеном животу земље после револуције, задржала је своје стандарде. Стара фабрика у Петерхофу (сада "Петродворец") је уништена у рату, али је већ 1944. године обновљена.

Године 1949. је наставила с радом као "Петродворецка фабрика сатова". Први сатови су названи "Звезда" - правим именом за сат фабрике која је направила звезду од рубина на Кремљу. Фабрика и данас прави сатове под тим називом.

До 1954 године, фабрика је већ правила 276 000 сатова годишње, склопљених исључиво од делова које је производила сама фабрика. Многи од тих сатова су били марке "Победа" - по Стаљиновом наређењу од априла 1945. године, издатом у ишчекивању победе над Немачком.

Касније, "Петродворецка фабрика сатова" је почела да користи и назив "Ракета", који асоцира на космос, па су и данас њени сатови најпознатији под том робном марком. После промене власништва и значајног реструктурирања - када је купљена и нова опрема - постала је једини руски произвођач који уводи новине. У ствари, "Ракета" је  један од само четири произвођача које производи сваки део својих сатова (остала три су "Ролекс", "Сеико" и "Своч").

"Ракета" производи делове и за швајцарску индустрију сатова и опрему за "сухоје" руске авијације. Има и сопствену часовничарску школу.

"Ракетини" сатови се покрећу на више начина. И много је прича о њиховој издржљивости. Једна од њих је о совјетском функционеру коме је "ракета" испала у башти, и савршено радила када ју је нашао годину дана касније. Ни сурова руска зима није јој могла ништа.

Ако ОВДЕ купите вашу "ракету", помоћи ћете раду сајта Русија инсајдер.

"Петродворец класик":



"Полар":


"Олигарх" (доступан само један примерак):



"Звезда":

"Амфибија":


Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Читаоцима заинтересованим да сазнају више о поједином или сваком моделу "Ракетиних" сатова предлажем да кликну на линк изворног текста, где ће наћи њихове техничке описе и историјат.  Не стојим најбоље с часовничарским појмовима...

Али знам да је потребно рекламирати то мало руских "брендова" робе широке потрошње, да квалитетан медијски рад и производ тражи доста новца и, због чега капа доле - да је ово редак случај да је "рад од срца" и маркетиншки писмен, то јест, за све користан.


Аутор: Данијел Филдинг
Извор: Russia Insider
Превод: Ћирилизовано за СРБски ФБРепортер
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!