Европска унија још увек не признаје руску „анексију“ Крима

Федерика Мохерини (Карикатура: Марија Хамрин)
ЕУ инсистира на непризнавању анексијe руског полуострва Крима“, изјавила је у јуче висока представница Европске уније за спољну политику Федерика Мохерини.

У изјави италијанске политичарке истиче се да ЕУ и годину дана после „илегалног референдума и бесправне анексије“ остаје при ставу о јединству и суверенитету Украјине.  

"Европска унија не признаје овај поступак и осуђује кршење међународног права", истакла је Мохерини у изјави за штампу, где је такође рекла и то да је илегална анексија Крима претња за општу безбедност и да ће имати озбиљан утицај на међународни правни поредак, који свим државама гарантује јединство и суверенитет. Мохерини је позвала све земље чланице Уједињених нација да размотре политичке мере, укључујући између осталог и примену санкција против Крима.

Сједињене Америчке Државе (и) у Бразилу оркестрираjу масовне демонстрације


У недељу, 15. марта, разбуктао се пламен масовних протеста у неколико бразилских градова. хиљаде људи учествује у демонстрацијама против бразилске председнице Дилме Русеф и владине корумпираности. Митинзи су одржани у Рио де Жанеиру, Сао Паолу, Бело Хоризонтеу (држава Минас Гераиш), Салвадору (Бахиа), Ресифеу (Пернабуко) и многим другим градовима.
Демонстранти оптужују Русеф због њене подршке државној нафтној компанији "Петролео Брасилеиро" ("Петробрас"). Компанија је наводно подмићивала владу да би добијала уносне уговоре и опљачкала бразилски буџет за 28 милијарди долара, када је Дилма била председник борда директора корпорације.

Ко ради на државном удару у срцу светског фудбала и Јужне Америке?

Велика војна вежба у Венецуели као одговор Мадурове владе на уочену опасност од САД (видео)


Венецуелански министар одбране Владимир Падрино Лопез држи ручни противавионски ракетни лансер руске производње 9К338 "Игла-С" (СА-18), Каракас 14. фебруара 2015. (АФП Фото / Хуан Барето)

У великој војној десетодневној вежби која се одржава у целој Венецуели, ради супротстављања претпостављеној опасности од САД, учествује скоро 100,000 војника. Вежба је организивана после прошлонедељне одлуке Вашингтона да наметне нове санкције венецуеланским званичницима.

Венецуелански министар одбране генерал Владимир Падрино Лопез саопштио је да је војна вежба почела у суботу, а циљ јој је да војска буде спремна за "за своје задатке, свој циљ, а одлучна да буде победник".

Лопез је додао да су америчке санкције "непосредна опасност", због чега национална војска мора да буде спремна да се бори за независност нације.

Немци и Руси се боре раме уз раме

Немачки магазин "Шпигл" пише да се више од стотину младих Немаца бори у источној Украјини на страни Руса.  Руси и Немци су се последњи пут борили против заједничког непријатеља пре 200 година, против Наполеона.


[welt.de] – Mehr als 100 Deutsche kämpfen in der Ostukraine
[spiegel.de] – Ostukraine: Junge Deutsche schließen sich Separatisten an