Руси згађени Сједињеним Америчким Државама


За последњих 25 година, углед САД  је у очима Руса значајно опао - показује недавно испитивање руског јавног мњења.

Русима је прва асоцијација на САД председник Барак Обама. Четири одсто анкетираних Руса сматра да су САД агресор и највећи непријатељ Русије. Два процента верује да је Вашингтон врело антируске идеологије. Следећих два процента је рекло да осећа одбојност, мржњу и одвратност према Сједињеним Америчким Државама. Само једаан одсто испитаника сматра да је Америка јака и богата нација, а тек нешто више је спремно да призна да су САД суперсила.

РТ, из војних извора: "Никакви руски авиони нису послати у Сирију"


"Никакви руски авиони нису послати у Сирију", каже војни извор на причу о "експедиционим снагама".

Никакви руски авиони нису распоређени у Сирију да би нападали милитанте Исламске државе и сиријске побуњенике - рекао је војни извор за РТ, одбацујући извештаје израелских медија.

"Није било прегруписавања руских борбених авиона у Сиријску Арапску Републику - рекао је извор за РТ у уторак. "Ратно ваздухопловство Русије је у својим сталним базама и обавља уобичајену обуку војске и борбене дужности."

Пуковник Касад: Преглед војне ситуације у Новорусији на дан 31. авуста 2015. године


Укупна војна ситуација

И на крају лета, војна ситуација у Донбасу је сложена. Стране су размештене и обе говоре да се непријатељ припрема да крене у офанзиву, а сукоби се настављају, углавном на кључним местима, при чему артиљерија и даље има главну улогу.

Покушаји Украјинских оружаних снага (УОС) да изведу мале офанзивне операције на фронту, јужно од града Доњецка, генерално, непријатељу нису донели успех, и ова врста активности је крајем месеца незнатно смањена. Изјаве вођства Доњецке Народне Републике (ДНР) о областима  концентрације украјинске војске и потенцијалним правацима главних напада очигледно су приморале украјински генералштаб да измени своје планове, што је већ довело до покрета трупа иза линије фронта. Али, активност УОС у правцу Волновахе је приморала команданте Новоруских оружаних снага (НОС) да пошаљу појачање.

Све у свему, прошлу недељу су обележили низ малих тактичких успеха Новоруских оружаних снага и већи губици непријатеља, али је општа стратешка ситуација углавном непромењена.

Укупна политичка ситуација