За пингвинисте: Гнубиф

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Уместо превода, и не само зато што радим један подужи за који треба времена и да блог не зврји само са прошлогодишњом продукцијом, ево једног дивног чланка из новог издања часописа Либре, мада ће он заинтересовати тек 5-10% посетилаца Ћирилизовано, браћу и сестре пингвинисте, линуксаше.

Напреднији корисници оперативног система за слободаре за Гнубиф већ знају, али се надам да ће обратити пажњу на "ћирилизованост" чланка и да ће им она бити од користи.

Мени сигурно хоће, а и сваком ко се бави објављивањем и превођењем текстова из ИТ области а пише српски, на ћирилици.

И нека буде препорука за Гнубиф пингвинистима који га не користе, јер, нека ми буде дозвољен "ево мој случај", лепо је и насмеје када вам се пристизање нове поште објави Таксовим "квак".

ПС. Узрок смрти оснивача Дебиана још није објављен. Када  из извора на енглеском језику у чију часност верујем нађем текст о (само)убиству Јана Мардока - превешћу га и објавити. И пренети српски текст о заслугама човека чије дело и сам користим - ако га неко, за линукс стручнији, напише.

gnubiff homepage

Гнубиф (енг. GNUbiff ) је један од оних малих програма који својим корисницима омогућава да се посвете главним пословима јер ће им он радити одређенезадатке у позадини. Ради се о апликацији чија је главна функција да провераваелектронску пошту и да о томе, визуелно и звучно, обавештава корисника.

Програм користи ГТК библиотеке и предвиђен је за коришћење уз Гном окружење радне површи, али га је могуће користити и на другим радним окружењима. Будући да комплетна графичка окружења поседују сличне апликације, намена овог програма добија битнију улогу на незахтевним окружењима као што је Л-Икс-ДЕ или менаџерима прозора, као што су Флуксбокс (енг. FluxBox ) и Опенбокс (енг. OpenBox ).

Да нагласимо, Гнубиф није читач електронске поште (иако ћете у искачућем прозору видети почетак текста) већ служи само за обавештавање о пристиглим порукама. Програм подржава протоколе ПОП3, ИМАП4, АПОП, М-Икс ( MX ), кумејл (qmail) и мејл-фајл.

Не би требало да корисници имају проблема код основног подешавања. Приликом првог покретања, отвориће се поставке програма и на првој картици (Сандучићи), потребно је унети податке за електронске поште које ће убудуће пратити Гнубиф. На истој картици може се подесити број прикупљених порука и звучни сигнал који ће се користити када пристигне нова пошта.Картица Аплет доноси подешавања геометрије у пикселима, одређујући место где ће се појавити икона на корисничкој радној површи. Поред тога, могу се одабрати и прилагођене сличице које ће се мењати на екрану, зависно од тога да ли је сандуче празно или не. Наредна картица служи за подешавање искачућег прозора који се појављује при доласку нове поште.

Као најважније, ту је могуће подесити трајање приказа прозора у секундама, као и његов геометријски положај на корисничком екрану. За кориснике са већим искуством, програм омогућава додатна подешавања, преко картице Напредно.
Програм се у раду показао као поуздан, а тестирања су изведена са најпознатијим сервисима електронске поште као што су Џимејл, Јаху и Јандекс (енг. Yandex ). Што се естетског дела тиче, то ће зависити од окружења које се користи, па изглед и провидност неће свуда бити истоветни. Ако користите Гном окружење, програм ћете једноставно додати на панел, преко стандардне процедуре. За случај да користите Флуксбокс или Опенбокс и не желите да вам се програм покреће са отвореним прозором за подешавања, морате стартну команду подесити на:

gnubiff -n.

Исто тако, можете извршити усмерење програма у системску касету, командом:

gnubiff --systemtray

Ако вам се допало ово што сте прочитали, ова корисна апликација доступна је за преузимање у званичним ризницама свих познатијих дистрибуција.
Матична страна пројекта: gnubiff homepage


Извор: Debian Srbija
Приредио: Александар Јовановић на:

 Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат

Коментари