Како то да у "Панамским документима" нема америчких корпорација и политичара?

Map created by briankilmartin briankilmartin

Наводно, цео свет је у шоку после великог "цурења" докумената адвокатске канцеларије Мосак Фонсека (МФ), која управља офшор компанијама водећих бизнисмена и политичара, да би ови избегли плаћање пореза. Али, гле чуда, у процурелом ни спомена неке америчке корпорације или шел-компаније (енг. shell company, лажна компанија, погледати овде - прим. прев.) неког америчког политичара.

Извештај "Panama Papers" је сачињен на основу процурелих докумената и покрива скоро четрдесет година финансијских активности клијената канцеларије Мосак Фонсека. "Панамске документе" је објавио Међународни конзорцијум истраживачких новинара из преко 100 новинских организација, већином, занимљиво, у својини моћних западних компанија.

Последица је да је цуркање углавном усмерено ка Русији, Кини, Северној Кореји и арапским и другим земљама "Трећег света",  као што су Зимбабве, Ирак, Пакистан и Индија.

У самим "Панамским документима" се каже да су "велике банке главни иницијатори стварања компанија којима је тешко ући у траг, на Британским Девичанским острвима, у Панами и другим офшор уточиштима и да фајл-листа садржи скоро 15,600 компанија "на папиру" које су банке основале за клијенте који би да скрију своје финансијско пословање, међу којима су хиљаде гиганата попут компанија УБС и ХСБЦ", али у њима нема ни једне једине америчке мега-фирме, нит се на тој дугој листи налази неки амерички политичар.

Непробављиво. Али примећено од многих у свету, па и од господина Крејга Мареја, британског аутора, блогера и борца за људска права, и бившег британског амбасадора, који је уочио, да: "Тамо нема ни спомена да су главни клијенти канцеларије Мосак Фонсека велике корпорације и милијардери са Запада. А Гардијан је брже-боље пожурио да их уверава да ће главнина процурелих докумената остати приватни подаци."

Господин Мареј је навео и "спонзоре" тих стотињак новинских кућа које рукују "Панамским документима", све саме америчке фирме и бранитеље западних интереса.

Да ствар буде гора, процурели документи вероватно никада неће бити доступни јавности - према Викиликсу - који такође објављује поверљиве документе, али и оне о америчким пословима по свету. Викиликс посвуда дели и мапу земаља захваћених "Панамским документима", на којој, очи боде, недостају подаци за Сједињене Америчке Државе.


И јопет: Порука Париза, Брисела и укупне хаотизације Европе - ваш новац је безбедан једино у Сједињеним Америчким Државама

Дакле, блаћење Путина, иако је главна мета, дође му онако успут, додатни ћар. И било би га, да су дилетанти кричали мање нападно и прозирно, и да одмах није било јасно ко су инспиратори и коловође:

Ford Foundation
Carnegie Endowment
Rockefeller Family Fund
W K Kellogg Foundation
Open Society Foundation (Soros)
- Извор: M of A - Selective Leaks Of The #PanamaPapers Create Huge Blackmail Potential

Оно што чуди је пропуст Русије да волеј ударцем искористи глупошћу и незнањем послужену лопту. Кремљ је преко Пескова издао саопштењце, а руски државни медији га само забележише, нпр. TASS: Russian Politics & Diplomacy - Kremlin says expected more of information attacks against Putin, his friends, и наставише да се, достојанствено молим!, баве пречим послом.

Што је српске патриотске медије ставило на муке: јал да преносе шта пишу КРИК, Блиц и друге преститутке, јал да, али убитачно!, насловљавају, нпр: КРЕМЉ О СЛУЧАЈУ ПРАЊА ПАРА НА ПАНАМИ: Путин је главна мета, али од тога нема ништа! | КОСМОПОЛ

Извор: Daily Pakistan
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!