Политика Online: "Панамска адвокатска фирма: хаковали су нас из Европе"

Ћирилизовано:  Из Европе, јашта. Само биће да је за "остваривање америчких националних интереса тако да се не остану отисци прстију". Али пустимо теорије завере алтернативних медија, ево чланка (непостојећег?) Танјуг-а и Политике, нејасно чијег,али листа свакако под уређивачком палицом Љиљане Смајловић, питомицом школе и "тренинга" америчког новинарства.


Панамска адвокатска фирма: хаковали су нас из Европе

ПАНАМА - Један од оснивача адвокатске фирме „Мосак Фонсеке”, која се нашла у центру скандала изазваног такозваним „Панамским папирима”, изјавио је да је његова фирма хакована са сервера из Европе и да су тако украдена имена светских лидера и познатих особа које су скривале новац у пореским оазама. Рамон Фонсека, адвокат из чије су фирме процурели документи за регистровање оффшор компанија, рекао је за агенцију АП да је поводом хаковања поднео тужбу панамском тужилаштву, али није желео да износи више података јер је истрага у току.

Фонсека је истакао да у медијском извештавању о скандалу „нико не прича о хаковању, а то је једино кривично дело које је овде почињено”. Он се пожалио да се медији у извештавању о 11,5 милиона докумената украдених из компјутерског система „Монсак Фонсеке” фокусирају на познате клијенте који су преко те фирме основали оффшор компаније. „Није нам јасно. Свет је изгледа прихватио то да приватност више није једно од људских права”, навео је Фонсека.

„Панамски папири” показују да су више од 500 банака, њихове подружнице и огранци регистровали скоро 15.600 офшор компанија преко фирме „Мосак Фонсека”, а велика већина их је основана од 1990-их, наводи на свом сајту Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ).

Једногодишња истрага ИЦИЈ-а која се односи на период од готово 40 година, од 1977. све до децембра 2015. показује да су неке фирме регистроване у пореским оазама коришћене за прање сумњивог новца, трговину оружјем и дрогама, као и за утају пореза. До докумената компаније Мосак Фонсека прво је дошао немачки дневник Зидојче цајтунг који га је поделио да медијским организацијама у ИЦИЈ-у, а овај је после истраге објавио прве налазе у недељу.

Међу именима које помињу ИЦИЈ и други медији су рођаци кинеског лидера Денга Сјаопинга, сарадници руског председника Владимира Путина, отац британског премијера Дејвида Камерона, исландски премијер Гунлаугсон и фудбалер Барселоне Лионел Меси. Скандал са „Панамским папирима” изазвао је бројне демантије светских лидера и познатих личности који узвраћају да нису радили ништа лоше.

Танјуг


Извор: Политика Online - Панамска адвокатска фирма: хаковали су нас из Европе
Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!