Обама жели да разговара о америчкој забринутости због "каквоће пољске демократије"

Фотографија: ЕПА / Пит Маровић

Председник Барак Обама жели да током посете Варшави и учешћа на  јулском самиту НАТО-а разговара о америчкој забринутости због "каквоће пољске демократије", саопштио је амерички Стејт департмент.

Обама и амерички државни секретар Џон Кери очекују да ће у Варшави са пољским властима размотрити низ питања - преноси заменик портпарола Стејт департмента, Марк Тонер.

Тонер је такође рекао:

"Ми имамо дуге и веома блиске односе са Пољском. Као такође демократска земља и савезник, САД  су дубоко брижне спрам Пољске...

Због тога ја мислим да се секретар Кери..и председник Обама радују разговору с новим пољским вођством, о широком спектру билатералних и мултилатералних питања у којима смо заједно ангажовани...

Али ја мислим да то такође укључује и неке наше забринутости у погледу каквоће пољске демократије."

Европска комисија је у јануару саопштила да ће покренути истрагу колико се уважава "владавина закона" кад год конзервативна Партија закона и правде, која је на власт дошла у октобру, хоће да уведе неки закон којим се крше демократски стандарди.

Пољска је запала у огорчене унутрашљополитичке размирице када је Партија закона и правде покренула свеобухватне реформе Уставног суда и других институција, које су изазвале антивладине протесте и критике из иностранства.

Партија закона и правде оштро одбацује критике да су њене реформе антидемократске.


Извор: IAR / Radio Poland
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!