Десет водећих теорија завера прихватљивих западном естаблишменту

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Ошишану верзију можете прочитати на "Спутњику": Топ 10 савремених теорија завере на Западу. Нил Кларк је Top 10 'acceptable' Western Establishment conspiracy theories — RT Op-Edge написао за кућу чији је стални сарадник, РТ, али се српска редакција "Спутњика"  одлучила да, уместо да преведе чланак, оствари "екстрабенефит": ем ће искористити што је већ платио други руски државни медиј (и конкурент у расподели пара); ем ће "креативним сажимањем" доказати своју занатску вештину; ем ће, непотписујући аутора и извор, уштедети на мастилу виртуелном простору.

Заслужни би требало да аванзују; аутор у "Блиц", уредник му у "Webtribune".


Трамп, Путин, Асад и кандидат Зелене странке за америчког председника, др Џил Штајн (Фотографија: Ројтерс)

Кербери западног естаблишмента етикету "теоретичар завере" користе као средство за пресецање дебате и исмевање дрзника који се усуђују да преиспитују elite-friendly наратив.

Већ рекох, у прошлогодишњем чланку, да ту има ироније. Јер у последњих двадесетак година теорије завере највише протурају сами кербери западног естаблишмента.

Управо они промовишу најнеутемељеније али најопасније теорије завере.

Па, да наведемо десетек таквих, за западни естаблишмент прихватљивих, теорија завере. Да помогнемо "колегама". Јер ако разглашавају такав "наратив" неће их жигосати као "луике" и "чудан случај", него хвалити као "експерте" који заслужују сопствену колумну у "озбиљним новинама" типа "Вашингтон пост" или лондонски "Тајмс". А онда, је ли, биће и понуда водећих издавачких кућа да се напише и књига о теоријама завере.


1. Ирак има оружје за масовно уништење! Ирак је опасност по читав свет!

Најсмртоноснија завера од свих досадашњих. Довела је до кршења међународног права, напада, окупације и уништења једне суверене државе и до смрти преко милион људи. Али сорта која је следила такав "наратив" није професионално деградирана. "Јасвезнамкратијом" у САД и Великој Британији и после тринаест година доминирају они што су нас уверавали да Садам има оружје за масовно уништење и да је, иако секуларан и страсан пушач цигара, повезан са Ал Каидом. Сетите се тога кад опет чујете како самозадовољна елитна преститутка опањкава неког за кога сматра да је друштвено и интелектуално инфериоран да је "теоретичар завере".


2. Иран "развија" нуклеарно оружје!

Већ четврт века нас плаше да Иран само што није или већ јесте "развио" нуклеарно оружје. То стално понавља израелски премијер Нетањаху, а за њим исти они јастребови што заговарају теорију 1. Кад би ви рекли, без икаквог доказа, да Замбија само што није направила бомбу, назвали би вас луиком. Али ако кажете, опет без икаквог доказа, да Иран чини то исто, онда ћете знатно увећати своје шансе да вас као "експерта" позову у "Фокс њус" или "Њуснајт".


3. Џереми Корбин је намерно саботирао кампању "Остајемо!" приликом британског референдума

Овог лета омиљена теорија завере блерита, који нас убеђују да је вођа левичарске Лабуристичке странке крив што су Британци "преломили мозак", да их није убеђивао да треба остати у ЕУ.

У ствари, Корбинова условна подршка останку у ЕУ само је била више у складу са јавним мнењем него еврофанатизам блерита. Шта више, лабуристи под Корбином су већински гласали за останак, а лондонска општина Излингтон, где је Корбинова канцеларија, има шести најбољи резултат за "остајемо" у читавој држави. Ал' га је саботирао...


4. Асад помаже Исламској држави и/или са њом сарађује

Прича истих што свом "читалачком телу" протурају блиц-истине под 1 и 2. Теорија каже да зли сиријски тиранин жели да Исламска држава освоји што више територије не би ли он сам испао једини good guy у том сукобу.

Међутим, из докумената америчких обавештајних служби из 2012. године  са којих је скинута ознака тајности сазнадосмо да је перспектива "салафистичког калифата" установљеног у источној Сирији "управо оно што желе силе које подржавају опозицију" јер ће се тако "изоловати сиријски режим". На страну што су Асадови противници - а не Асад - поздравили успон и ширење Исламске државе. То јби већ била права теорија завере. Исто као прича да је Асадова Арапска војска Сирије ослободила Палмиру од Исламске државе. Није то...згодно. Не уклапа се у "наратив" да Асад неће да се бори против "ИСИС-а".


5. Русија, у ствари, Исламској држави пружа ваздушну подршку

Од октобра 2015. године, када је Русија започела с ваздушним нападима на терористе у Сирији, поче да кружи варијанта теорије завере 4. И Русија помаже Исламској држави, пружа јој ваздушну подршку!

Када је касније, истог месеца, Исламска држава подметнутом бомбом оборила руски путнички авион, кербери западне елите су нам протумачили да је то "пуцањ упозорења" Москви. Ако Русија већ пружа ваздушну подршку Исламској држави/ИСИС-у/Даеш-у зашто би, забога, ова гађала руски авион, и то путнички?

Тада сам написао, да: "Не можеш једног дана тврдити да Русија помаже Исламској држави и да ИД захваљујући Русији осваја територију, а наредног дана убеђивати свет да је ИСИС оборио руски путнички авион јербо је љут на Русију."

Погреших. Има ко може. Експертчад што торбари антируске теорије завере.


6. Лабуристичком странком завладали троцкисти!

Народ се у све већем броју придружује лабуристичкој странци - да би подржао Џеремија Корбина, мирољубивог социјалдемократу чија политика представља раскид с блеризмом. Што се онда чудите кад се каже да су нови лабуристи ученици руских револуционара помрлих пре седамдесет и кусур година?

Број чланова Лабуристичке странке је овог лета порастао за преко 100,000! Боже благи, зар је могуће да у Великој Британији има толико троцкиста. То се било притајило, јер главна британска троцистичка партија. Партија радника социјалиста, има једва 6,000 чланова.

Лепо каже други човек лабуриста и Корбинов противник Том Вотсон, да новопридошла трцистичка напаст "заврће руке" младим члановима. Ко зна, можда им прети и избацивањем из Црвене армије.

"Притајени троцкисти" из 2016. су варијација на тему "Притајени Црвени" композитора теорија завере макартистичког стила из Лабуристичке странке, који очајнички желе рестрикцију унутарстраначке демократије и враћање на политику која је више по укусу британске елите, политику Tory-lite, торијевску политику, "ал' не баш сасвим".


7. За објављивање електронске поште Демократског националног конгреса крива је Русија

Још увек није произведен неки доказ да је Кремљ крив за објављивање поште америчког Демократског националног конгреса, па се та теорија завере и даље може "ваљати" 24 сата дневно сваки боговетни дан. Како је реч о Русији, "званичном непријатељу" Запада, није потребно бринути о глупим чињеницама. Што рече Грин Гринвалд: "Демократе не само да ову теорију завере лишену доказа третирају као истину, него је, на линији предизборне кампање Клинтонове, користе за клеветање, да је читав Викиликс операција Кремља."


8. За хулиганизам на Европском фудбалском првенству крив је Путин

Бисер међ' теоријама завере овогодишње продукције. Русији је јако стало да јој укину санкције. Шта је чинити руском председнику да поспеши тај процес? Председник Руске Федерације посеже за руским фудбалским хулиганима да вијају енглеске навијаче по Марсеју. Приде "бенефит": руски хулигани ће помоћи у убеђивању Британаца да изађу из ЕУ.

Природно и логично. Сигуран сам да су туче руских и енглеских навијача "преломиле мозак" сваког иоле озбиљног гласача: "Е, сад је доста. Гласам за 'Брегзит' у четвртак!"


9. Доналд Трамп је руски шпијун

Логика и аргументи: Пошто републикански председнички кандидат изгледа није рад да започне Трећи светски рат нападом на Русију због Украјине или Сирије, мора бити да је руски шпијун! "Свесно" ил' "несвесно", свеједно.

Варијације на тему: Доналд Трамп је "манџурски кандидат" који потајно ради јал за Русију, јал за Хилари Клинтон.

 Да поновимо. Драге америчке и британске колеге, нема везе што у овим теоријама завере нема ни "д" од доказа, само терајте, ништа то неће нашкодити вашем угледу коментатора. Напротив. Али водите рачуна да вам се не деси да Тонија Блера и Дејвида Камерона прогласите за америчке шпијуне - "свесне" ил' несвесне, свеједно - због њихове "проамеричке политике"! Бићете исмејани, а ваша каријера угледног експерта окончана.

Јер неке теорије завере су равноправније од других.


10. Др Џил Штајн је пиарчица Кремља

Кандидат Зелене странке за америчког председника је привукла подоста демократа/либерала/напредњака, гласача који не виде шта је ту демократско/либерално/напредно у подршци коју Вол стрит и неоконзервативци пружају Хилари Клинтон. И онда, логично, пошто јој популарност расте, др Штајн постаде гласноговорник Кремља с везама с Владимиром Путином.

Докази? Зар и она, као Трамп, исто не жели да започне Трећи светски рат? Плус, 2015. године је "била назочна" конференцији у Москви поводом петнаестогодишњице РТ-а.

Отићи у Москву а не вратити се са жарком жељом да заратиш с Русијом - ил' неким другим - очигледно је неприхватљиво, али и сасвим довољно за још једну керберску теорију завере прихватљиву западном естаблишменту.


Аутор: Нил Кларк (Follow Neil Clark on Twitter @NeilClark66)
Извор: РТ
Приредио и превео: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!