САД тактичко нуклеарно оружје из Турске премештају у Румунију

САД су почеле да тактичко нуклеарно оружје стационирано у Турској премештају у Румунију, због погоршавања односа Вашингтона и Анкаре

 



Због погоршавања односа између Вашингтона и Анкаре, САД су почеле да премештају нуклеарно оружје из Турске у Румунију, пише њус-сајт EurActiv у четвртак, цитирајући независне изворе.

По једном од тих извора, операција је веома компликована, и у техничком и у политичком погледу.

Као што је Stimson Center  открио у недавном извештају, око 50 јединица тактичког нуклеарног оружја је, од хладног рата до данас, стационирано у ваздухопловној бази Инџирлик у Турској, на око 100 км од Сиријске границе.

После неуспелог јулског војног удара, турска влада је америчким ваздухопловима забранила слетање и узлетање из базе, а затим ухапсила и њеног команданта, због његовог учешћа у пучу. Симонсов центар је поставио и питање, на које није дат одговор, да ли ће САД бити у стању да задрже контролу над нуклеарним оружјем у бази Инџирлик ако се немири у Турској наставе.

По другом извору, америчко-турски односи су после неуспелог пуча толико погоршани да Вашингтон више не верује да је безбедно држати нуклеарно оружје на дохват Анкаре, стога га пребацује у румунску војну базу Девеселу.

"Еурактив" напомиње да је у бази Девеселу распоређен део америчког противракетног "штита", који изазива велико негодовање Русије.

Ова информација објављена је у исто време кад пристижу вести да је могуће коришћење ваздушне базе Инџирлик за нападе руских Ваздушно-космичких снага на циљеве у Сирији.

"Да, ми имамо нуклеарно оружје и то нуклеарно оружје је сигурно и безбедно, у то смо уверени", изјавила је у среду Дебора Ли Џејмс, секретар Ратног ваздухопловства САД, одговарајући на питања новинара у Клубу иностраних дописника у Њујорку.

Ли Џејмс је и прошле среде покушала да новинаре увери да напети односи између Вашингтона и Анкаре неће утицати на безбедност и размештај нуклеарних бомби: "Очигледно је да су они наши савезници. Заједно смо, они имају ефикасну авијацију, а Инџирлик је важан за нашу заједничку борбу."

Мађутим, као што се да видети, уверљивост изјава америчког секретара за Ратно ваздухопловство САД озбиљно је доведена у питање.



Извор: US Moves Its Tactical Nuclear Weapons from Turkey
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!