Пол Робинсон: Домет власти Владимира Путина

Извор за фотографију: Vladimir Putin addressed State Duma • President of Russia

У кратком говору од среде што га је одржао на отварању руске Државне думе, Владимир Путин је рекао неколико ствари за које сматрам да их треба истаћи. О осталоме ћу писати у сутрашњем чланку, а сада само о делу где каже:
"Како би привреду усмерили новом путањом раста, морамо уклонити законске препреке које стоје на путу развоја конкурентности, дотока инвестиција и увођењу савремених технологија, и морамо осигурати уравнотежен развој руских северних и далекоисточних области.

Државна дума ће разматрати законе у вези са подршком предузетништву и личној иницијативи, којима ће се јачати и правна заштита пословних субјеката од бескрупулозних службеника регулаторних тела, за чим, нажалост, потреба још увек постоји."
Ова Путинова изјава подржава моју претходну анализу (Putin the liberal | IRRUSSIANALITY) у којој се закључује да је Путин, у економском смислу, поборник слободног тржишта. Пошто је оснажио државну контролу над енергетским сектором током свог првог председничког мандата, и тако осигурао стабилан прилив прихода у државну касу, он гледа да јача привреду која би се ослањала на мала предузећа, а што захтева дерегулацију. Децембра 2014. је рекао: "Укидање ограничења пословном сектору што је више могуће је од суштинске важности...Веома је битно напустити основни принцип тоталне и вечите контроле."

Путинов говор открива да његова дерегулаторна хтења немају много утицаја на праксу. У говору из децембра 2014. године указао је колико бизнису сметају регулаторне инспекције.  Годину дана касније (De-bureaucratization | IRRUSSIANALITY) поновио је потребу за стварањем бољих услова за пословање, али се и пожалио да иако су донети сви неопходни укази за смањивање регулаторног терета то није дало резултате. Инспекције и даље малтретирају предузећа. Чињеница да је Путин данас поново осетио потребу да говори о уклањању "законских препрека које стоје на путу развоја конкурентности' и 'јачању правне заштите предузећа од притисака од бескрупулозних службеника регулаторних тела" пружа додатне доказе да раније уредбе нису биле у потпуности ефикасне.

Речју, у Путиновој изјави је и важан кључ за одгонетање питања зашто руска привреда ропће. Председник годину за годином истиче једно те исто и издаје уредбе, Дума доноси законе, али "на терену" нема много промена. И поред све приче да је Русија ауторитарна држава, домет власти њеног вође прилично је ограничен.


Аутор: Пол Робинсон
Извор: The limits of power | IRRUSSIANALITY
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!