Трампова победа и дебакл америчке демократије (поглед слева)

The Greanville Post – ANTI-IMPERIALIST TOOL ~ Vol. X

Победа Доналда Трампа на америчким председничким изборима је политички земљотрес који је целом свету разоткрио терминалну кризу америчке демократије - дегенерисане буржоаске власти која је на највиши државни положај ваздигла срамни шарлатанизам и милијардерску демагогију.

Какву год помирљиву фразеологију употребљавао наредних дана, председник Трамп ће бити на челу администрације класног рата, шовинизма, милитаризма и насиља полицијске државе. Приде, поред извршне власти, све главне политичке институције САД - укључујући оба дома Конгреса и Врховни суд - биће у рукама крајње деснице.

Под Трампом, Америка неће бити "поново велика". Под Трампом, Америка ће бити бачена у блато.

Медијски коментатори, од којих ниједан није предвидео овакав исход, сада се враћају рутинским објашњењима фокусираним на обрасце гласања различитих расних и идентитетских група, сви игноришући чињеницу да су избори постали референдум о разорној друштвене кризе и пропадању Сједињеним Америчким Државама, референдум који је Трамп је успео да каналише удесно.

Чија или чега је кривица за Трампову победу? На првом месту, изборног штаба Клинтонове и Демократске странке, који су били и неради и неспособни да представе програм који би донео значајнију подршку народа.

Клинтонова је своју кампању водила на најнижем и најреакционарнијем нивоу,

Друго, администрација Барака Обаме, пре осам годинама изабрана на "нади" и "променама". Обама је задобио подршку великог дела радничке класе, па и белачке, оштро осуђујући социјалну неједнакост и ратоборну политику и друштвени реакционизам Бушове администрације.

Али Обама је током оба мандата непрестано водио ратове и сноси кривицу за трансфер богатства владајућој класи у историјским размерама, тиме и за пад животног стандарда већине становништва.

Обама на Хиларином предизборном скупу. Као председник свих Американаца, Обама није имао право да новац пореских обвезника троши у интересу члана своје странке.

Обамин најзначајнији домаћи програм, Закон о приступачној здравственој заштити (Affordable Care Act), био је и јесте атак на здравствену заштиту у обланди реформе. Последњих недеља избора, милиони радника открише да се суочавају са двоцифренм повећањем цена здравствене заштите, што је, вероватно, више утицало на исход избора него петљанције директора ФБИ Џејмса Комија са оживљавањем скандала са електронском поштом Клинтонове.

Треће, синдикати, који већ четири деценије, колико траје повећавање социјалне неједнакости, систематски раде на сузбијању класне борбе и одравању политичког стиска Демократске странке, и упорно промовишу реакционарни економски национализам - сасвим у складу са Трамповом платформом.

Четврто, сенатор из Вермонта Берни Сандерс и организације које га промовишу. Сандерсова бедна капитулација пред Клинтоновом - логична последица каналисања опозиције у Демократску странку - осигурала је да борба против садашњег стања буде монопол крајње деснице, тако да је Трамп највише успеха у нарушавању двопартијског поретка имао у државама у којима је Сандерс убедљиво поразио Клинтонову у прелиминарним изборима Демократске странке за председничког кандидата.

Иза свега овога је централна идеолошка улога политике идентитета и систематски напор да се прикрију праве друштвене поделе у друштву. Чврсту и опсесивну фокусираност на расну и полну припадност Демократска странка читаве четири деценије користи за левичарску образину потпуно десничарске унутрашње и спољне политике, и да истовремено артикулише интересе најпривилегованијих длојева горње средње класе.

Тврдња да је примарна подела друштва по основу расне и полне припадности не само да је политички реакционарна, него је лаж. Хилари Клинтон и демократе је осакатила сопствена петарда. Они не само да су изгубили у областима са претежно сиромашним белим становништвом, него су имали мањи одзив и у већински црначким деловима земље, јер афро-амерички радници и младеж нису видели зарад чега да подрже кандидата који се залаже за статус кво.

Следи време испуњено шоковима, бесом и све огорченијом борбом. Радници, па и они који су за њега гласали, убрзо ће схватити шта су добили у председнику Трампу, док ће експлозивне поделе унутар државног апарата изражене на изборима добити нове и насилне облике.

Какви се закључци могу извући из ових избора?

Социјалисти и истински левичари међу кандидатима и аналитичарима су у току америчких председничких избора 2016. упозоравали на опасне и катастрофалне последице деловања Демократске странке и идентитетске политике. Ми смо упорно истицали да се интереси радничке класе - у борби против рата, диктатутре и друштвене неједнакости - могу остварити само обједињавањем радника свих раса, националности и држављанстава ради заједничке борбе против капиталистичког система.

Показало се да су наша упозорења била оправдана. Основни и хитан задатак проистекао из америчких председничких избора је стварање револуционарног и социјалистичког руководства.


Аутор: Џозеф Кишор
Извор: Trump’s victory and the debacle of American democracy – The Greanville Post
Превео, све нешто мислећи на Дуција: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!