На основи МиГ-а: Кина први пут јавно показала ловац пете генерације



МОСКВА, 1. новембар - РИА "Новости". На аеромитингу Airshow China-2016 јавност је први пут могла да види кинеског ловца пете генерације, "ченгду-20" (Ј-20).

Изложба "Airshow China се одржава од 1996. године у граду Џухаи. Ове године, своје учешће на аеромитингу је најавило око 560 страних компанија из 23 земље. Током "Airshow China-2016",  руска војна и космичка индустрија  ће приказати око 220 узорака савремене технике.

Два нова ловца

Развојем "ченгдуа-20", чији пробни лет је обављен почетком 2011. године, бави се Сhengdu Aircraft Industry Corporation. Већина његових тактичко-техничких какатеристика јесу и остаће тајна. По Би-Би-Сију, ловац ће бити опремљен противбродским ракетама и намењен за заштиту акваторије на Пацифику.

Неки аналитичари га зову "кинеским одговором" на амерички вишенаменски ловац пете генерације F-22 "рептор".

Кина ради на још једном ловцу пете генерације - "ченгду-31" (Ј-31), који ће имати руски РД-93 мотор. Овај авион је први пут полетео 31. октобра 2012. године.

Личи на МИГ

Стручњак у области ваздухопловства, заменик главног и одговорног уредника "Арсенал отаџбине" Дмитриј Дрозденко је у емисији Радио "Спутњика" напоменуо да постоји сличност Ј-20 са експерименталним руским прототипом млазног ловца пете генерације.

По Дрозденку, особине пете генерације ловаца су – (смањени) радарски одраз, повећане тактичко-техничке могућности и могућност надзвучног лета без допунског сагоревања (форсажа).

Ј-20 је трећи авион таквог концепта који је полетео. Први је био амерички F-22, други - руски ПАК-ФА.

"По мом мишљењу. као основа је искоришћен руски МиГ 1.44 - то је авион створен да се такмичи са ПАК ФА у фази идејног пројекта и направио је свој први лет у 2000. Кинески авион је веома сличан. Иако није званично наведено,  на Ј- 20 су наши мотори Ал-31Ф-М "саљут", које је Кина купила за пола милијарде долара" - рекао је Дрозденко.

Кинески "ченгду-20" (© REUTERS/ Stringer)

© Wikipedia/ bagera3005


По њему, армија ће нови ловац добити негде око 2020. године.

РИА Новости

Напомена преводиоца: Због релативно малог броја података наведених у тексту РИА "Новости", на крају превода и испод фотографије кинеског "истребитеља" (рус. истребитель - ловац) сам додао илустрацију употребљену и у чланку међународног издања "Спутњика" - Separated At Birth? China's J-20 Stealth Jet Looks Just Like MiG Prototype - да би сте лакше могли сами да просудите да ли је Ј-20 сличан руском прототипу.

П.С. Накнадно видех једну вест у коју је скоро немогуће поверовати. За завршетак развојне фазе америчког ловца пете генерације потребно још 500 милиона долара: The Lockheed F-35 Needs Another Half Billion Dollars - Bloomberg.





Извор: По мотивам МиГ: Китай впервые показал публике истребитель пятого поколения | РИА Новости
Превод: мајор авијације у пензији Мирослав Младеновић, пилот / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!