НАТО флота у Црном мору: снови и стварност

Ein Schiff der Nato-Streitkräfte feuert eine Rakete im Schwarzen Meer ab. © Stoyan Nenov
Запад је донео одлуку да се Русија принуди да уступи своје позиције на Црном мору. Изјаве о "руској бари" смо већ чули, неслагање и колебање између НАТО савезника гледали. Ситуација се променила после састанка министара одбране НАТО-а крајем октобра. Алијанса ће сада појачати активности на југоисточној граници.

Као што пише "Дојче веле", западни савез треба да јасно одговори на претњу руске стране. Мултинационалне јединице НАТО-а у балтичким земљама и Пољској, које се користе као превентивна мера и за застрашивање Русије, су само почетак. Сада ће се ова линија продужити у југоисточном правцу. Следећа етапа: Црно море.

Румунско руководство може да буде задовољно. Планови Букурешта да ојача војно присуство НАТО-а у Црном мору постаће стварност. Чак је и Немачка пристала да подржи румунску иницијативу.

Бугарска, Турска и Румунија до сада нису имале јединствен став о присуству НАТО-а у региону. Анкара је покушала да остане неутрална, да би сачувала односе са Москвом. Бугарска је била склона туризму, а не доласку НАТО бродова у Црно море. Само су Румуни желели размештање вишенационалне флота НАТО-а за заплашивање Русије.

Букурешт је добио шта је хтео: под вођством Румуније ће бити формирана јединица укупне бројности до 5000 војника. Савезници ће такође учествовати у формирању поморских и ваздушних јединица у црноморском региону.

НАТО више не скрива праве мотиве и циљеве, тврдећи да у случају рата са Русијом савез мора да заштити своје партнере. Ако Русија жели мир, треба да убеди Запад у своју лојалност, а не агресивност.


Није прошло ни без лицемерних тврдњи да Москва усијава ситуацију у региону, изазивајући савезнике на одговор. Како ли би тек објаснили улазак држава НАТО-а на територију Русије? Као превентивну меру у заштити Европе, такорећи, дејства у спречавању могуће претње? Могуће је и тако.

Главно је убедити себе да је то племенита сврха, затварајући очи на кршење међународног права и војне провокације. Европљани су се томе одавно научили, подучиће и своје источне савезнике.

Али чему толико интересовање за Црно море на Западу? Амерички разарачи и тако овде стално "језде". И зашто сви у Алијанси желе да натерају Русију на мир? Питање је, узгред, врло, врло интересантно: каква мир, када ми не ратујемо и на руској смо земљи, територији Русије?

Ракетна крстарица "Москва"

Русија јестворила поуздан одбрамбени ракетни систем у региону. Ракетна крстарица "Москва", позната на Западу као "убица носача авиона", потопиће било коју групу, као одговор на провокацију. Што се тиче авијације, НАТО је спреман да јавно ојача своју позицију, надајући се да ће успети да се Русији супротстави у ваздуху. Што би рекли, да утврде резултат. Онда ... све приче о рату и помоћи савезницима не вреде ни пишљивог боба.

Црно море можете називати "руском баром", али "натовско језеро" сигурно неће постати. Изузев у сновима пустим.


Информационно-аналитический портал Politpuzzle.ru

Аутор: Николај Кирјејев
Извор: Флот НАТО на Черном море: мечты и реальность | Политпазл
Превод: Мирослав Младеновић / Ћирилизовано
Приређено на
MX Linux | MX Community

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!