Кашуби: Бруси (Brusy)


Градић у кашупском региону Забори (Zabory), са преко 5000 становника, 35 км од града Кошћежине (Kościerzyna) и 25 км од града Хојњице (Chojnice). Његове становнике зову Заборацима (Zaboraki) или Кребанима (каш. Krëbanë). На југоисток од Бруса се простире Заборски парк природе.

Пре 1324. године, када су Бруси по први пут споменути у документима, представљали су главни центар запорског краја. Крсташи су, ипак, откупили оближње село Кособуди (Kosobudy) и од њих направили главни административни центар, коме су Бруси подлегали скоро 400 година. Развој Бруса је започео тек у 19. веку, када је постављен макадам и отворена железничка пруга Кошћежина-Хојњице. Од друге половине 19. века представљају најважнији пољски просветни и привредни центар у том делу региона (за разлику од других германизованих градића. - прим. Д. В. Пажђерски). Основана је Народна банка, задруга „Трговац” („Kupiec”) и културне институције, попут мешовитог хора и библиотеке.

Поводом вести да "Словачка преузима председавање ЕУ у "осетљивом" тренутку"

Фотографија: Getty Images / Извор:
Tough call for Slovakia's EU presidency? - BBC News

Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Портал "српске" телевизије Н1 (N1), под командом америчког генерала Петреуса, објавио је да Словачка преузима од Холандије председавање ЕУ.

Па пошто је тренутак осетљив, ионако "тврдоглаве" Словаке, је ли, треба опоменути да пазе шта раде. Како? Сами процените да ли вест словачког "Спектатора" чији вам превод прилажемо (као елемент за промишљање ЕУ) говори о једном таквом начину и/или цензурисању као методу ЕУ бирократа и Европске комисије, чији чланови, неизабрани ни на каквим изборима, управљају животима људи и народа доброг дела европског континента.

Словачким уметницима забрањено да учествују на изложби


"Бановани" сликар Марик Ормандик (Фотографија: TASR)

Словачким сликарима Марику Ормандику и Ерику Биндеру није допуштено да изложе своје радове у седишту Европске комисије, пошто су њихова дела "негативна".

"Метеорит" гаси пожаре у шумама Иркутске области



Ватрогасци који гасе шумски пожар у Иркутској области, где је због густог дима онемогућена употреба авијације за гашење пожара користили су помоћ УР-77 "Метеорит" система за разминирање, изјавио је помоћник команданта војске ЦВО (Централни војни округ) пуковник Јарослав Рошупкин.
Јуче су војно транспортни авиони превезли из Кемеровске у Иркутску област две инжињеријске машине.