Пол Робинсон: А од САД, козе и копнено бродовље

Here's looking at you, kid - "америчко јаре" у Херату, у Авганистану (Фотографија: Масуд Хусеини / АП)

И раније сам скретао пажњу на америчког специјалног генералног инспектора за реконструкцију Авганистана (US Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction - SIGAR), Џона Сопка, који је извршио ревизију 117 милијарди долара које су САД утрошиле на економску и хуманитарну помоћ Авганистану. Његови извештаји су каталог отпада и неспособности запањујућих размера. Сопко је, између осталог, открио да су САД:

потрошиле 6 милиона долара на куповину и авионски превоз девет италијанских коза у Авганистан;

- и 486 милиона на куповину летелица за авганистанску авијацију, на којима је било преопасно летети па су исечене у старо гвожђе вредно 32 000 долара;

- потрошиле 34 милиона да саграде командни центар површине 5946 квадратних метара - никад употребљен;

- утрошиле 150 милиона у луксузне виле за особље из сектора за економски развој;

- и 3 милиона на Ратну морнарицу Авганистана, државе која мора нема, па није ни видела то бродовље.

Нажалост, ово је само врх леденог брега, бисери глупости што излуђује.

Читање Сопкових извештаја је неопходно да се разуме зашто америчка кампања стабилизације Авганистана (и многих других места) не успева нити може да успе. Сопко је, на неки начин, хроничар нашег доба, јер задире у срж међународне политике Запада. Јуче је одржао предавање на Универзитету Отаве, омиогућујући нам низ драгоцених увида. Ево резимеа Сопковог излагања:

1. Ситуација у Авганистану се уопште не поправља. Авганистанске снаге безбедности "се играју смртно опасне игре 'удри кртицу'", и нису мобилне нити способне за офанзивне операције. Све што су у стању да учине је да "када падне, поврате важнију област". И "нису способне или не желе да се боре против талибана".

2. Срж проблема је "подмукла мешавина лошег вођства и подмитљивости".

3. "Донаторска заједница је силно допринела проблему корупције", зато што је "превише новца пребрзо убацила у премалу земљу", а није претходно проучила локалне услове. Стога су "САД и друге државе-донатори допринеле огромној експлозији корупције у Авганистану".

4. Талибани су престали да снабдевају многе своје јединице, чијим је командантима речено да шта им треба купују од авганистанске војске пошто је тако јефтиније! "Читавих 50% горива купљеног за Авганистанце никада не стигне до онога коме је намењено. На крају америчког ланца снабдевања у Авганистану су - талибани."

5. "САД су у Авганистану потрошиле 8,5 милијарди долара на борбу против наркотика. А шта се добило, нажалост, немамо много за показати. Авганистан и даље гаји мак, производња је скоро рекордна", омогућавајући гро талибанских прихода.

6. Авганистанска држава није финансијски одржива. Њени приходи из домаћих извора су једва две милијарде долара годишње, док за исто време потроши четири милијарде на ствари које нису у вези са безбедношћу, и 4-6 милијарди на безбедност. Разлику надокнађују страни донатори. Такође, држава није у стању да управља великим износима, а када се тај новац да Авганистанцима, "просто је немогуће пратити на шта и како се троши". Деценије могу протећи пре него што успе пројекат авганистанске владе и оствари се војна и финансијска одрживост Авганистана. Изгледи су суморни."

Сопко је предавање завршио овим речима:

"Нисам могао да верујем колико мало се користи здрав разум у нашем раду на авганистанској обнови. Ако не променимо начин рада...скоро сигурно нећемо успети у Авганистану...Ако наставимо да радимо што смо чинили протеклих петнаест година, бићемо прегажени."

Када све саберемо, чини се да се основни проблем састоји у овоме:

За ​​борбу против талибана, западне земље су створиле велики авганистански војно-безбедносни систем, који је далеко изнад онога што Авганистан може себи да приушти. Исто тако, у настојању да донесемо "добру управу", економски развој, људска права, и све остало што по нама треба, у нади да ће све ово допринети поразу побуњеника, ми смо конструисали авганистанску државу са великим обимом социјалних обавезе - које такође не може да издржи. Да би се покрио огромни буџетски дефицит, ми смо упумпавали милијарде и милијарде долара у ту земљу, чиме су створени услови за корупцију џиновских размера, што је уништило легитимитет и компетентност државе коју покушавамо да подржимо.

То је нека врста зачараног круга, или "Квака 22" ситуација. Ако престанемо с подршком авганистанској држави, пропашће. Али ако је подржавамо у обиму потребном да преживи - гарантовано пропада.

Сопко одбија да препоручи неку нову политику, каже да је ревизор и да му то није посао. Чувши га и прочитавши бројне његове извештаје, ни ја нисам оптимиста, не видим да смо способни да пронађемо прави излаз из све те збрке. Искрено речено, исувише смо некомпетентни. Стога, уместо даљег "вађења", боље отписати губитак и признати пораз.


Претходно од истог аутора: Пол Робинсон: Антитероризам и последице

Аутор: Пол Робинсон
Извор: Goats and boats | IRRUSSIANALITY
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на -у


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!