Пол Робинсон: Антитероризам и последице

Фотографија преузета са Лавров: Цинично и подло сматрати напад у метроу осветом за Сирију (© Sputnik/ Григориј Сисојев)

Говорећи о експлозији у којој је погинуло 11 људи, у понедељак у Санкт Петерсбургу, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је рекао да су циничне и подле медијске спекулације да је терористички напад освета Русији због њене политике у Сирији. Лавровљев коментар личи на коментаре западних политичара и политичких коментатора после терористичких напада у њиховим земљама. И они негирају да су терористички напади нежељене и неочекиване последице војних интервенција у Авганистану, Ираку, Либији и Сирији. И они тврде да се импутирањем освете образлаже и оправдава тероризам, што је недопустиво.

Танка је то аргументација. Објаснити није исто што и правдати. О нечијој антитерористичкој политици треба судити по томе да ли смањује или повећава опасност од тероризма, а не по томе што неко мисли да је реакција терориста на њу оправдана. Дакле, ако се та политика састоји од бомбардовања дела становништва у некој земљи да би се побили терористи, и то уз предвидљив нусефекат да ћеш тиме радикализовати истоверно становништво сопствене државе, онда је твоја антитерористичка политика лоша политика.

Заиста не знам да ли је напад у Санкт Петербургу освета за руску војну кампању у Сирији, али та могућност завређује озбиљно разматрање и не би је требало одбацити као политички "незгодну". Уопште узев, не видим ниједног доказа за тврдње да војне интервенције на Блиском истоку или у Средњој Азији доприносе безбедности земље која се упустила у интервенцију. Што важи како западне државе, тако и Русију.


Претходно од истог аутора: Пол Робинсон: Шала и комика као оружје

Аутор: Пол Робинсон
Извор: Blowback | IRRUSSIANALITY
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на BunsenLabs Linux

Коментари