Свет на рубу рата: Арапска војска Сирије уз подршку руске авијације напредује ка америчкој бази




Док је свет заузет претварањем да верује да је Доналд Трамп отпустио Џејмса Комија с места директора Еф-Би-Аја зато што хоће да сакрије своје везе с Русима, САД хрле ка директном сукобу са некадашњим хладноратовским противником.

Како пише "Телеграф", Арапска војска Сирије је на путу директног судара са западњачким јединицама за специјалне операције, пошто се током викенда знатно примакла америчкој бази за обуку на истоку Сирије.

Снаге лојалне сиријској влади сада се налазе на само 15 миља од Танфа, утврђене базе америчких и британских специјалаца која служи за обучавање сиријских побуњеничких група које ће се борити против Исламске државе уз границу са Ираком.

"Напад", како напредовање назва "Телеграф", предводе иранске јединице под чијом су командом и сиријски и војници Хезболаха. (Очигледно, Сирија напада  сопствену територију, док америчке и британске снаге имају легитимне разлоге за стационирање на сиријској територији.). И још црње и горе - Асадове лојалисте покрива руска авијација.

По писању регионалног гласила "Ал Масдар", циљ сиријске офанзиве је заузимање граничног прелаза код Танфа (преко којег води пут Багдад-Дамаск). јер прети опасност да амерички питомци успоставе упориште у овој стратешки важној области, па је Дамаск за приоритет одредио да поново отвори аутопут и поврати област.

Тиме би Сирија успоставила и виталну везу са Ираком и копнени пут до Ирана, стратешког савезника сиријске владе.

Ова офанзива се одвија паралелно са Асадовим настојањем да Палмиру, где су највећа сиријска лежишта нафте, потпуно ослободи од Исламске државе.

По "Телеграфу", САД су саопштиле да неће толерисати било чији напад на своју базу у Танфу, али се и даље не зна како ће њихове и британске јединице реаговати на све ближу опасност. Русија је ту област већ бомбардовала, у јуну 2016., што је прошло без америчких и британских жртава - барем по званичним извештајима.

"Ал Масдар" је објавио да је на сиријско војиште, преко прелаза Танф, ушло 150 америчких и британских војника. Питање је докле ће САД ићи у "ко ће пре трепнути", али су, директним ангажовањем својих јединица, на путу да се директно сукобе са Русијом, тј. њеном авијацијом.



С обзиром да су - практично савезници - Русија, Иран и Сирија још у априлу саопштили да ће на сваки напад на јединице и објекте сиријске владе бити одговорено силом, овакав развој догађаја прети избијањем правог рата.

Јер, пошто руски план стварања тзв. безбедних зона за резултат има да су се смањиле борбе између сиријске војске и разноразних "побуњеничких" група, нарочито у већим сиријским областима Идлиб,Хомс и Алеп, и пошто је сиријској војсци сада лакше да напредује ка истоку земље и сукоби се са тамо акумулираном претњом, Сједињене Америчке Државе су остале без других опција осим да прибегну директном нападу на Сирију - пошто нису научиле апсолутно ништа из нелегалног напада на Ирак.

Према томе, САД и британска марионета још једном игноришу међународне правне норме и хрле ка самовољној "промени режима" у Сирији, чиме се отвара  пут за светски сукоб.

Али Сирија није Ирак. Сиријска војска, предвођена иранским јединицама и под заштитом руске авијације, очигледно се не либи да брани своју земљу од америчког агресора, што се види по напредовању ка његовој бази за обуку "побуњеника".

Да све буде још компликованије, у Турској се све чешће чују позиви на избацивање америчке војске и њених авиона из ваздухопловне базе Инџирлик, јер је Доналд Трамп одлучио, неопрезно, да сиријске Курде треба наоружати и тешким наоружањем.

Сједињеним Америчким Државама све брже понестаје изгледних опција да збаце сиријску владу, али им прети и опасност да у том настојању изгубе и неке  своје стратешке савезнике. У том контексту, предност САД лежи не у томе што су способне да тактички изманевришу Сиријце и Русе, него у огромној војној сили. Другачије речено, пошто "изузетна држава и једина светска сила" (по саморазумевању) није способна да призна да је у Сирији претрпела пораз, нема јој друге до да крене у прави рат против Сирије - чак и по цену директног сукоба с Русијом.

The Anti-Media

Аутор: Даријус Шахтахмасеби
Извор: Russian-Backed Syrian Troops Advance on U.S. Base in Syria
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!