Дебкафајл: САД индиректно преговарају са Исламском државом


Амерички секретар за одбрану Џејмс Матис је у вестима Си-Би-Еса у недељу увече, 28. маја, рекао да је борба против Исламске државе "убрзана" и да се прешло на "тактику уништења".

Али ова изјава се баш и не слаже са текућим индиректним и тајним преговорима САД и Исламске државе, о изласку команданата и највећег дела оперативних снага ИД из Раке, њене некадашње сиријске "престонице", и премештању у Ал Мајадин и Абу Камал на југоистоку Сирије.

Према војним и обавештајним изворима "Дебкафајла", преговори се воде између Сиријских демократских снага које су под покровитељством САД и чију окосницу чине здружене снажна сиријска курдска милиција под називом Јединице за заштиту народа и јединице сиријских Арапа. "Преговараче" обучавају и наоружавају САД, а боре се под командом официра америчких специјалних снага. Резултат преговора је да је у Раки остало тек неколико бораца Исламске држава.

Три су разлога с којих су САД допустиле овакве преговоре:

1. Договор би убрзао пад Раке, а код нападача би било мање жртава.

2. Ослобађањем Раке, готово читава курдска територија на северу Сирије би била очишћена од џихадиста-терориста. Америчке снаге и њихови курдски савезници би онда могли да крену да преузму контролу над северним делом сиријско-ирачке границе. Америчке и јорданске специјалне снаге, у комбинацији са сиријским побуњеничким групама које су обучили Американци, спроводиле су паралелну кампању за јужни део те границе.

3. Ако би Рака била заузета без борбе, САД би могле да се раздвоје од својих курдских партнера. То би дипломатији председника Доналда Трампа отклонило крупну препреку у одвраћању турског председника Тајипа Ердогана од његовог, убрзаног, приближавања руском председнику Владимиру Путину.

За Ердогана, сваки допринос курдкој ствари је опасан, тако да се он оштро противи учешћу Курда у ослобађању Раке. Али преговори са Исламском државом трају већ десет дана. Покренути су по постизању другог договора - о окончању битке за Табку, кључни град на реци Еуфрат, код кога се, на само 50 километара од Раке, налази ваздухопловна база. Бранитељима Исламске државе је тим договором омогућено да, пошто положе оружје, безбедно пређу на две локације у Сиријској пустињи.

Међутим, нови договор са Исламском државом кваре Руси.

Из саопштења Министарства одбране Руске Федерације издатог у суботу, 27. маја, види се да је Москва сазнала за преговоре курдких Јединица за заштиту народа и Исламске државе, и одлучила да их саботира опкољавањем Раке  и онемогућавањем повлачења бораца Исламске државе.

Ова епизода баш и не потврђује изјаву америчког секретара одбране Матиса од  недеље, да: "Ми смо већ одустали од тактике исцрпљивања - приморавања ИД да се у Ираку и Сирији премештају с једног места на друго - и прешли на тактику уништавања по опкољавању."

А не слаже се ни са громогласним Трамповим позивом из Ријада упућеним свим муслиманским државама да се уједине у борби против терориста и "почисте их са ове Земље".

DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Извор: Indirect US talks for ISIS fighters to exit Raqqa
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!