Русија предложила четири "зоне за смањивање напетости" у Сирији


Артиљеријски положај Арапске војске Сирије у Идлибу (Фотографија: Иља Питалев / РИА "Новости"

Русија је предложила стварање четири зоне за смањивање напетости на територији Сирије, од: провинције Идлиб, територије северно од града Хомса, Источне Гуте и јужног дела земље - јавља извор РИА "Новости" из редова сиријске опозиције

"Руска Федерација предлаже да се створе четири зоне за смањивање напетости у Сирији, од: покрајине Идлиб, територије северно од града Хомса, Источне Гуте и јужног дела Сирије...Створиле би се линије безбедности (линија раздвајања) дуж свих граница зона за смањивање напетости, да би се избегао непосредан додир између страна које учествују у сиријској кризи" -  пише у документу добијеном од извора.

У документу такође стоји да Руска Федерација предлаже стварање контролних пунктова дуж граница зона, којима би се "обезбедио лак прелазак цивилима без оружја и испорука хуманитарне помоћи", и омогућила трговина. Поред контролних пунктова на линијама разграничења, Москва предлаже да се створе "центри за праћење поштовања режима прекида ватре".

По документу добијеном од извора из редова сиријске опозиције, предлог Русије омогућава да поштовање примирја могу да контролишу и наоружане група из држава гараната примирја. Тренутно, те државе су Русија, Иран и Турска. По саговорнику РИА "Новости", Москва предлаже да се створи радна група од представника те три земље, који би морали да поднесу мапе са границама зона за смањивање напетости "што је пре могуће".

РИА "Новости" је о руском предлогу за стварање зона раније обавестио други члан делегације на преговорима у Астани из редова сиријске опозиције, Фатех Хасун.


Препорука: More Russian Troops And Vehicles Enter YPG-held Area In Northern Syria (Photos, Video)


Изворни текст на руском: Сирийская оппозиция рассказала о проекте РФ по зонам снятия напряженности - РИА Новости, 01.05.2017
Превод на енглески: Оли Ричардсон
Извор: STALKER ZONE
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!