Пол Крејг Робертс: "Кућа од карата"

Френсис Уркхарт на скупу тајног друштва на Јелисејском пољу. Фотографија преузета из House of Cards season 5: What are the Elysian Fields? | TV & Radio | Showbiz & TV | Express.co.uk

И поред нереалистичног заплета и слабе карактеризације (осим главног јунака Френсиса Уркхарта), књиге Мајкла Добса - "Кућа од карата" (House of Cards), "Изигравати краља" (To Play the King) и "Завршнa верзија" (The Final Cut) су биле бестселери и по њима су снимљене ТВ серије.

ТВ серије нисам гледао али сам прочитао књиге. По мени, заплет и ликови су били само реквизити за "шта је писац хтео да каже" - да су у политици у демократији важни само моћ и секс. И ништа друго. Нема тог политичара који мари за благостање народа и који је способан за брачну верност. А и медији су налик политичарима, исто тако лоши. "Новинаркиње" користе своја тела да би допрле до властодржаца, да им постану саучеснице у политичким интригама. Идеализам такође може да послужи - и користи се - у борби за власт.

Претпостављам да су романи и ТВ серије постали популарни јер су политику приказали онаквом каква јесте. Политика служи само личним амбицијама. И либерали и напредњаци, који своју власт представљају као "на ползу народа" алтернативу личној похлепи, ту су лекцију или већ савладали или ће је научити. Осликавајући политику као средство за остваривање личних амбиција, Добс прича истину, свеједно што се не може рећи да је мајстор романа.

Paul Craig Roberts - Official Homepage

Напомена преводиоца: Романе нисам читао, али сам гледао обе серије, и британску и америчку верзију "Куће од карата". Британску давно, а четврти и пети серијал америчке верзије колико пре петнаестак дана.

Али не бих да критичарим.

Рећи ћу само да је британски производ - чисто уживање, а да пета сезона "Куће од карата" може да служи на част америчкој телевизијској продукцији, јер показује да је могуће направити телевизијски производ који је и занатски бриљантан, и комерцијалан, и - истинит (у смислу уметничке истине).

Какви год били у свему осталом, коњокрадице умеју да праве вредне гледања "покретне слике", и филмске и телевизијске.

Препоручујем (да торентујете) и обе сезоне америчке серије "Прави детектив" (True Detective). Јесте "мрачна", али све приче с америчког Југа, где је снимљена прва сезона, су такве. Колеге које се баве филмском и телевизијском производњом могу да серију "Прави детектив" у сусретима с властодршцима и финансијерима показују као пример како се филмска индустрија користи за оживљавање привреде области погођене природном катастрофом. Можда прође, есенесовцима је потребно штогод америчко а позитивно.


Аутор: Пол Крејг Роберс
Извор: House of Cards - PaulCraigRoberts.org
Превео и преиредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на -у

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!