среда, 22. март 2017.

Ендрју Корибко: Русија и Израел не да нису на рубу рата него су савезници!

Извор за фотографију: Evil Zionist Israel – The Nightmare of a Jewish Homeland

Русија у рат против Израела, због Сирије, не би ушла ни под каквим околностима. Тако нешто би било у потпуној супротности са руском политиком и стратешким интересима.

Иако алтернативни медији, а посебно њихове итерације на друштвеним мрежама, пролазе кроз колективну психозу, халуцинирају да су Израел и Русија на рубу међусобног рата.

Только бы войны не было – Само да рата не буде!


Вјетар не носи мирис барута и згаришта изнад наших домова већ ће скоро друга деценија, а осиромашени уранијум је непримјетан, коров порасла и вријеме полако баца у заборав ратне страхоте које су читаву деценију исписивале судбине рода мог.

 

Из руског  филма "Тврђава Брест"

уторак, 21. март 2017.

Украјинске усташе за собом оставиле 12 погинулих и 14 рањених после неуспешног пробоја


Оружане снаге Украјине су имале 15 погинулих и 14 рањених војника у неуспелом покушају да пробију одбрамбену линију Војске Доњецке Народне Републике у близини села Коминтерново на југу Републике - саопштио је заменик команданта Оперативне команде ДНР Едуард Басурин.

"Треба рећи да је украјинска војска на дан 20. марта претрпела губитке од 12 погинулих и 14 рањених војника, и два оштећена пешадијска оклопна возила и једног тенка", известио је Басурин.

Дебкафајл, ексклузивно: Трамп поручио ирачком премијеру да мора да се ратосиља шиитских милиција


"Дебкафајл" из својих ексклузивних извора сазнаје да је амерички председник Доналд Трамп, у свом првом сучељавању с ирачким премијером Хајдаром Ал Абадијем, у Белој кући у понедељак, покренуо пет веома важних питања.  То су:

1. Багдад мора да 10 000 бораца прошиитских милиција прогласи за вишак и отпусти их.

2. Ирачка влада мора да поступи у складу с фатвом великог ајатолаха Али Систанија којом се шиитским војницима наређује да одложе оружје и врате се својим кућама.

Александар Јовановић: Не било вам тешко...заобиђите "Сбербанку"

Извор за илустрацију: Ruski Sberbank je u izravnoj komunikaciji s Agrokorom, HUP uvjerava: 'Budućnost Agrokora i njegovih kompanija nije ugrožena' — Vijesti.hr

1. Објашњење за овакву препоруку? Мислим да ће бити довољно: Kremlj je opraštao milijarde $ duga: Agrokor može postati političko pitanje, rješenje ovisi o stavu Vlade Hrvatske prema Rusiji?

Али, ако вам очајнички треба оправдање за руско-усташку сарадњу: Случај „Агрокор“: „Сбербанка“ жели да ојача своје позиције у ЕУ

"...овим потезима „Сбербанка“ жели да ојача своје позиције у ЕУ" је, дакле, идеја водиља руске државне банке. Из истог разлога: Rusi obožavaju kupovati nekretnine u Hrvatskoj, a iznosi koje troše kreću se u milijunima eura — Vijesti.hr

2. Али су се, мора се признати, бар према Асаду и Иранцима показали као лојалан савезник. Докле, видећемо - поготово са Ираном, потенцијално  највећим конкурентом на тржишту гаса - али оно преслишавање израелског амбасадора и новоисказана Асадова одлучност да се супротстави ционистичком бандитизму охрабрују: Тајмс оф Израел: Сиријске снаге обориле израелски дрон / Israeli drone shot down by Syria forces | The Times of Israel

понедељак, 20. март 2017.

Дебкафајл: Сукоб Израела и Русије због Хезболаховог запоседања Голана

Ирачки шиити, припадници проиранске милиције Покрет Ал Нуџба

Израелски дрон којим је убијен припадник сиријске милиције Јасер ал-Сајед код града Кунеитре у недељу 19. марта, на Голану, појачао је поруку израелске "стреле 2" којом је у петак пресретнута и оборена сиријска противавионска ракета СА-5.

Па је израелски амбасадор два пута позиван у Министарство спољних послова Руске федерације.

Оба израелска удара су била прецизна: Сајед је био на путу да се прикључи јединицама Хезболаха које уништавају села сиријских побуњеника на падинама планине Хермон, чистећи пут до Голана; а сиријска СА-5 је била пресретнута милисекунду пре поготка у израелски авион који је напао на Хезболахову пошиљку оружја - изван сиријске ваздухопловне базе Т-4 крај Палмире, у којој се налази и један руски контигент.

Дебкафајл: Руско министарство спољних послова опет позвало израелског амбасадора на разговор

Извор за фотографију: Israeli Military Now 3D Printing Drones With American-made Printers | 3DPrint.com

Израелски амбасадор у Русији Гари Корен позван је у Министарство иностраних послова у Москви у недељу, по други пут у 48 сати. У петак, заменик министра спољних Михаил Богданов је  затражио израелско појашњење ваздушних удара Изралских одбрамбених снага по објекту на северу Сирије крај Палмире, а у близини руских снага.

"Дебкафајл": Овај други позив убрзо после првог указује да се, због Сирије, све више погоршава криза у односима између Русије и Израела.

недеља, 19. март 2017.

Дебкафајл: Израел нема у плану дејства против руских снага у Сирији, али...

Израел нема у плану дејства против руских снага у Сирији, али ако руска војска, свеједно намерно или ненамерно, пружа војну заштиту Ирану и Хезболаху, с којом су ови рачунали и када је у питању Т-4, Израел неће оклевати да јој распрши заблудесубота, 18. март 2017.

Русија би морала да штити своје политичке савезникеМатеуш Пискорски (Фотографија преузета са Sprawa Mateusza Piskorskiego...blog polski)

Вести о хапшењу политичара, новинара и јавних личности, па чак и криминалаца, увек сам обрађивао чисто професионално.

Десило се хапшење - значи мораћете да напишете вест, можда чланак или колумну, а од стручњака тражити да случај прокоментаришу. Посла за неколико дана. Ако је случај нарочито важан, неопходно је пратитити како напредују истрага и суђење. Уобичајена процедура је махом довољна.

Али после сопственог хапшења и скоро годину дана иза решетака, вести о хапшењима сам почео да доживљавам лично. Постале су ми, не сумарни извештаји, него опис низа момената какве сам осетио на сопственој кожи, а кроз које сада неко други пролази.

Аутор Артем Бузила на саслушању

петак, 17. март 2017.

Пол Робинсон: Шала и комика као оружје

Духовитост по наређењу Кремља?

По Монти Пајтону, вицеви у рату могу бити најсмртоносније оружје. У садашњој атмосфери русофобне хистерије, уопште не изненађује овонедељна оптужба НАТО-а на рачун Кремља, да шалу и комику користи као оружје. С почетка, а с обзиром на тему, мишљах да је и то нека пајтоновштина, али испаде да је у питању озбиљна, смртно озбиљна оптужба.четвртак, 16. март 2017.

Владан Ивковић: Вјечна правила игре

Извор: WW2history.com

Српски сте родољуб, или сте обични “грађанин“ српских земаља, и све што од политике и државе желите је да вам обезбиједи то фамозно стање знано као “бољи живот“. Ни мање ни више.

Бољи живот, који је постао обезвријеђен послије година и година употребе као основна и често једина мантра сваке српске политичке опције, долази, наравно, као посљедица материјалне успјешности друштва у цјелини. Он се не мјери економским растом, него растом стандарда живљења, што не мора да узрокује једно друго, али друго не може без првог. (Друштво не може бити богато ако држава није, али Индија и Бразил су, рецимо, примјери богатих држава и екстремно сиромашних народа.)

Срби, још чежњиво навикнути на социјализам у којем узроке и посљедице“бољег живота“ у већини нису разумјели, углавном га мјере према томе шта им је држава обезбиједила од оног што они мисле да им је била дужна обезбиједити. То не чуди, јер је Србима сјећање на времена прије комунизма или избрисано или обезвријеђено. И док озбиљни играчи црпе искуство вијековима и миленијумима уназад, Срби се спрдају са искуством или су просто одлучили да га више немају.


Наравно, успјешно, тј. богато друштво се постаје постепено, и углавном преко туђих леђа. Како се постаје успјешно друштво о којем Срби маштају и мантрају треба научити од оних који су то постали, кад смо већ своје искуство исмијали и заборавили.

Међутим, у расправи о бољитку, Срби упорно и бандоглаво одбијају да уче од успјешних и поводе се логиком “правичних“ интереса. Та логика, нажалост, пошто је неискрено племенита, води до пропалих, опљачканих народа чији је светац Вукашин Клепачки – добар, али заклан човјек. Логика правичних интереса је основни елемент филозофије покланих. (А то већ имамо, не морамо се за то борити, и коме је то довољно, нема шта даље да чита.)

Логику неумољивости, којом успјешне нације владају собом и свијетом, Срби или само назиру, или је погрешно тумаче или потпуно одбијају да је уоче. Сви би на тај чаробни Запад јер је тамо добро, али на Западу је добро јер је потукао до ногу и ојадио кога је стигао, укључујући Србе, да би себе обогатио. Пази кад ти војске и економске убице “Запада“ убију сав економски капацитет и потенцијал, па ти онда са дипломом електротехничког факултета немаш гдје да радиш него код тих истих, без да су и динар уложили у тебе. Па, има ли генијалније пљачке?

Гилад Ацмон: "Алијел - Јевреји ће увек опстати", нехотично образовни видео на тему јеврејске трибалне ароганције

Gilad Atzmon

Видео Alliel - Am Yisrael Chai (feat. Moshe from The Living Wells) [Official Music Video] - YouTube пружа спектакуларан поглед на политику јеврејског идентитета. Аријел, арогантни полазник јешиве је представљен као објекат и пример вечитог злостављања Јевреја, али се не мучи питањем зашто га стално прогањају и киње - сви и свуда. Човечанство је, за јеврејско ђаче, сликовити далеки ентитет сједињен мржњом према Јеврејима, но Алијел не мари, зна: Am Yisrael chai (Јевреји ће увек опстати). Али, ако је тако, ако су Јевреји, по саморазумевању, омнипотентни суперхероји, зашто онда очекују да се свет према њима вечито односи као беспомоћној жртви?

Поводом "Aмеричке власти оптужиле двојицу руских шпијуна и двојицу хакера због напада на 'Јаху'"

Извор за карикатуру: The Hacker News

Aмеричко министарство правде потврдило је гласине да су подигнуте оптужнице против двојице руских шпијуна и двојице хакера због хаковања "Јахуа" и компромитовања 500 милиона корисничких налога.

Ово је први пут да су америчке власти оптужиле руске званичнике за сајбер напад.

среда, 15. март 2017.

"Дебкафајл": Бивша држављанка Израела постављена за "царицу санкција" у Трамповој администрацији

Sigal P Mandelker | Professionals | Proskauer

Бела кућа је у уторак поставила некадшњу израелску држављанку Сигал Манделкер на место подсекретара Службе за обавештајни рад на тероризму и финансијама Трезора САД.  На таквом положају, Манделкер ће бити задужена за америчке санкције државама и терористичким организацијама.

Постаје напето: Турска забранила холандске краве


Турско Удружење произвођача црвеног меса је донело одлуку да због напетости у дипломатским односима Холандији врати увезену стоку.

Председник Удружења Булент Тунч је турским медијима саопштио да је симболичан товар од 40 грла холштајн-фризијске расе већ послат назад у Холандију:

Слино је видео Ангелу Меркел. И наређено му је - шта?

Сатерати у службу власти...Germany plans to fine social media sites over hate speech | Reuters

О још једном поклоњењу оне српске срамоте (тобоже немачкој) канцеларки имате, рецимо, на: РТС :: Меркел: Србија на добром путу, Вучић да настави реформе.

То је званична верзија.

Шта је Вучићу све наређено иза затворених врата можемо само нагађати. Али с обзиром на раније вести типа:

- Ангела Меркел, трагом Хилари Клинтон: "Руски информатички напади део свакодневнице"

- Немачка обавештајно-безбедносна служба забринута због могућег мешања Русије у наредне изборе (тра-ла-ла)

- Tači za Die Presse: Rusija je pretnja za Balkan | KoSSev;


шта мислите, да ли прети опасност да се и у Србији уведе слична неогестаповштина о којој можете прочитати доле?

При чему ћу вас замолити да се споменете да ни Меркелка није свој човек. Ако сте расположени да сами мало истражујете њен допринос разбијању и ционизацији Европе, почетне изворе можете наћи на: Дрезден, Немачка: "Меркелку у Сибир, Путина у Берлин!" (ВИДЕО).


Немачка планира да кажњава друштвене мреже због говора мржње


Немачки министар правде је у уторак представио нацрт закона којим се предвиђа кажњавање друштвених мрежа као што је Фејсбук ако под хитно не уклањају увредљиве или претеће објаве, и то казнама које ће се кретати до 50 000 000 (педесет милиона) евра - јавља Ројтерс.

уторак, 14. март 2017.

Пајкићологија: Војска у сенци


Синоћ је у Београду, као једној од најважнијих европских престоница, приказана рестаурисана верзија Мелвиловог потресног ремек – дела, „Војска у сенци“. Београд је један од прва три или четири града у којим је приказан овај филм, из разумљивих разлога. Начин на који су, под немачком окупацијом, деловали илегалци Југословенске војске под командом генерала Михаиловића, интерполирани међу агенте Недићеве окупационе управе, као пример пионирског отпора гестапоу, био је у извесном смислу узорит Француском покрету отпора који је почетком четрдесетих бројао нешто око 6оо људи.

Окупатор све раздробио, на фотографијама сачувано

Шта рећи о изложби Ивана Максимовића а не утицати на слободу посматрача? Фотографије говоре саме. Нису потребна тумачења.

"Врисак" - фотографија са изложбе
Поводом изложбе фотографија "Косово, не/стваран живот" аутора са КиМ Ивана Максимовића у Ликовном салону Народног универзитета у Трстенику од 15. до 29. марта.

Све је јасно и - тешко за гледање. Овде нема монтаже и импровизације. Зар није око нас, у србској црној свакодневици, често, и горе? Већина ових слика имају такву тежину и траже наша размишљања која требају и морају да иду, до Јасеновца, до питања: Зашто су титоисти побили, у хиљадама, све оне најумније Србе, који су могли да обнове државу, разорену од Хитлерових нациста и англосаксонаца.

Усуђујем се да прокоментаришем време у којем су настале и понешто о аутору који се усудио да то понуди публици.

Језикофил: Астал против стола

Једно је сто а друго је астал.
Контакт са мађарским језиком био је последица велике сеобе Срба 1690. године, која је одвела српски народ на територију данашње Војводине, тадашње Аустроугарске монархије. Језички утицај мађарског на заједницу отргнуту од матице и без школа и цркава био је, практично, неминован. Једини културни центар био је на месту где је био пресељен људски потенцијал манастира Раче, а то је Сентaндреја. Језички додир са Мађарима, као великим феудалним господарима, најчешће је ишао у правцу позајмљивања речи које се тичу материјалне културе, друштвених односа и управних система. Тако смо из мађарског језика, или само путем њега, добили доста речи за којекакве алатке, предмете из покућства, за ствари и просторије као што су: астал, ашов, добош, карика, кецеља, бунда, ципела, чизма, прслук, фиока, соба, џак, шатор и сл.

понедељак, 13. март 2017.

Руски блогер иде на суд због играња "Покемон гоа" у црквиТужилаштво 22-годишњег видео блогера терети за подстицање верске мржње.


Израелски "Дебкафајл" упозорава ТрампаГлавни удари у оквиру  кампање против Исламске државе у Сирији коју је наредила Трампова администрација тек предстоје, али снаге ИД не чекају у свом седишту Раки да им се секира спусти на врат - преселиле су на југоисток, у провинцију Деир ез-Зор, где туку по елитном Хезболаховом Ал Радван батаљону, управо приспелом.

недеља, 12. март 2017.

Ignoramus et ignorabimus


(„Не знамо и нећемо сазнати“)


Наиђох јуче, мислим, на један веома симпатичан чланак на Новој српској политичкој мисли, који се бави, мимо уобичајене тематике овог портала, што има и своју освежавајућу ноту, другим крштењем Стефана Немање, односно св. Симеона Мироточивог или, како наши исељеници из УСА пишу „st. Simeon Mirotochivi“.

субота, 11. март 2017.

Инвазија есенесовских аутобуса на Чачак (ФОТО, ВИДЕО)

Караван аутобуса СНС-а који иду од града до града данас су посетили и Чачак, где је одржан митинг на коме је говорио кандидат за председника Aлександар Вучић, као и они који су му дали подршку: Богољуб Карић, Драган Јовановић, Бранко Ђуровић и Марушка Топаловић.Поводом "Младен Нелевић: Срби су окупирали Црну Гору (ВИДЕО)"

Прво чланак, затим пар реченица коментара.

Младен Нелевић: Срби су окупирали Црну Гору (ВИДЕО)


Глумац Црногорског народног позоришта Младен Нелевић недавно је исказао став да су Срби окупирали Црну Гору.

На снимку који је забиљежен приликом снимања серије „Божићни устанак“, у којој Нелевић тумачи лик Тодора, глумац каже:

„Веома сам задовољан и поносан оним што сам урадио. Играм човјека који чува власт у Црној Гори у вријеме неких политичких збивања када је краљ Никола отишао у Француску (…) Е сад, ту се дешавају неке ствари – долази опет окупација Црне Горе од наше источне браће, како би рекао краљ Никола, гдје се људи не сналазе шта и како треба да реагују„, објашњава Нелевић у официјелном снимку о серији, додајући да у црну гору тада долази 3.000 хиљаде српских војника, допремају се топови, а лик којег Нелевић тумачи треба да се од тога брани.

За сладокусце: Арч лабс (ARCHLabs)

ARCHLabs – Welcome to ARCHLabs

С обзиром да су и Арч и Опенбокс за искусније пингвинисте, који већ знају шта добијају с Арч (Arch Linux) дистрибуцијом Линукса и Опенбокс (Openbox) управљачем прозорима, овај прилог је тек обавештење да се појавио нови дистро: ARCHLabs.

Дакле, тројица заљубљеника (уз савете творца OBRevenge OS - a) су естетику и функционалност Бунсенове верзије Опенбокса пренели са Дебијана на Арч, и тиме корисницима који предност дају минимализму и најновијим верзијама програма понудили ново задовољство, а све уз лезилебовићку инсталацију, за разлику од процеса "од темеља" што се мора проћи за "чисти" Арч и "голи" Опенбокс.

Македонија – опстанак или нестанак

Ако постоји правило о уласку најјаче етничке странке Албанаца у владу, зашто се исто не односи и на Македoнце? У македонском народу највише гласова добио је – ВМРО, а не СДСМ

Македонија jе у превирањима. Наставља се непрекинута трагедија и агресија чије смо жртве већ више од четврт века. Само необавештени и злонамерни могу да кажу како се ова велика криза не тиче Србије и да је најважнија „демократија“, то јест да председник Македоније повери мандат за састав владе политичару који има подршку већине посланика.

петак, 10. март 2017.

Заговорници и бојовници "Велике Албаније" би требало да проуче судбину "Велике Пољске"


Они који позивају на стварање Велике Албаније чине исту погубну грешку што су је начинили владари Пољске пре Другог светског рата


Извор за илустрацију (и предлог за праћење): BalkanBlog | Conflicts by Ari Rusila

Балкан је је сада на ивици вишефронтовског рата какав је била кланица 1990-тих.

Данас су главни кривци заговорници Велике Албаније, комбинација: десничарских политичара из Албаније који одређујују главни ток албанске политике; Албанци екстремисти из јужне Србије; Албанци екстремисти с Косова, српске провинције бремените опасностима; Албанци екстремисти из Бивше Југословенске Републике Македоније; Албанци екстремисти из Црне Горе; и главешине Европске уније и НАТО-а.

Словца и знаци

Милан Миленковић (Фотографија: А. Миленковић)

Пре неколико дана се, међу мојим пријатељима на Фејсбуку, поведе полемика да ли је писменост уопште важна. Одмах да кажем: није се радило о коњинама и паролашима, већ о врло солидним људима, чије мишљење ценим и чија излагања пратим.

На жалост, већина тих људи је релативно слабо образована, али спадају у бистре и проницљиве људе, који не гутају пропаганду. Упали су, у полемици, у веома наивну замку: будући слабо образовани, заузели су, рационализујући свој положај, олако становиште да писменост и није нарочито важна – важно је да се ми разумемо. Да их не бих повредио, нисам се укључио у полемику.

четвртак, 09. март 2017.

Рус за понети

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Текст Ивана Стефановића, некадашњег радијског радника, нећу исправљати, иако има стравичних правописних и стилских грешака, па и оцена (на пример, о пореклу српског русофилства). Преносим га у неизмењеном облику, осим што сам изабрао другу фотографију "Руса за понети" и ставио је на почетак - из графичко-уређивачких разлога, ни због чега другог. Шта мислим о сличним поступцима несрећног руског бирократе на месту амбасадора рекао сам у Ћирилизовано: Поводом "Блицовог" прилога "Ruskog ambasadora u ovakvom izdanju do sada niste videli (FOTO)".

Фотографија: М. Ђоковић / РАС Србија

“Ђе си Чепурине Србине нема те сто година“ грли Милијан амбасадора Русије. “Ево Милијанче Стојанче донео сам ти једног руса на поклон и зове се Чапурин “ – рече насмејано Мичко спонзор СНС-а у Косјерићу. Милијан се наједном трже кад виде Тулија како клади шокиран, “ шта ти је који мој Драгане “ а Тули га упита тихо “ Смем ли да га пипнем “? “ Кога бре, руса“? а Тули ће Милијану “ Дааааа “. Ма после иде пипање од 12 до 13 часова.

“Спасибо друзьям, я понятия не имею, что я пришел или Мичко уговорил меня приехать и просто хихикать.“ Обрати се Чепурин. “ А! Шта вели амбасадор “ – упита Милијан Мичка. “ Каже да је годинама маштао да дође и посети најбољег кувара на свету који је спремао јела чак и другу Титу“. “ Не сери! Стварно тако реко? Јоој јесам и Стаљину куво бем ти уштипак “ – поче Милијан еуфорисати по новој канцеларији.

Вести "Дебкафајла": Нетањаху се састао са Путином; Турска бесна због америчке подршке Курдима; САД одбациле кинески предлог за смањивање напетости са Северном Корејом

 
Фотографија: Гети имиџис (Извор: Putin and Netanyahu: A complex diplomatic dance - BBC News)

 

Нетањаху у Кремљу разговарао са Путином


Израелски премијер Бенџамин Нетањаху се у четвртак поподне, у Москви, састао са руским председником Владимиром Путином. На почетку састанка, Нетањаху је рекао да Иран и сада јасно каже да жели да уништи јеврејску државу, и такве слогане исписује на својим балистичким ракетама. Тероризам екстремних исламиста - шиита на челу са Ираном не прети само Израелу, него и региону и целом свету, рекао је Нетањаху, додајући да су Русија и Израел партнери у жељи да спречи било какву победу радикалног ислама.

Помозимо мајци и сестри да обиђу гроб србског добровољца у Донбасу

Владимир Станимировић, херој Новорусије

Мајка и сестра хероја Новорусије Владимирова Станимировић спремају се на пут у Донбас 19. марта, како би обишле гроб свога сина и брата, а такође како би упознале његову супругу и дете које је оставио иза себе. Потребна су средства за пут. Помозимо мајци и сестри хероја Новорусије и Србије Владимира Станимировића да оду у Донбас. Владимир није жалио свој живот, немојмо ни ми жалити своју лепту и тако укажимо поштовање и љубав за његову жртву!

Турска уједињује бивше непријатеље"Ал Масдар" пише да се у сиријском кантону Ефрин тренутно воде борбе између турске војске курдских Сиријских демократских снага, које ову северносиријску област контролишу од 2012. године.

Овиме опет ескалира турска операција "Штит Еуфрата", у којој Турске оружане снаге са својим савезницима џихадистима спроводе окупацију сиријске територије, и то када су курдске снаге постигле споразум са Арапском војском Сирије да заједно делују против заједничког непријатеља - Турске и терористичке Слободне сиријске армије.

среда, 08. март 2017.

Александар Јовановић: Не било вам тешко...обавестите се шта (потенцијално и вама и вашој деци) ради Цијина шпијунадија


Пошто се "озбиљни" медији, и страни и овдашњи, праве луди на на најновије Викиликсово откриће, ево само пар предлога и један текст (на српском, али нећирилизован), што ће бити довољно не само да се запитате о стварном идентитету "руских хакера", него и домашају Сноуденових речи:

"Кад кажете да вам није стало до права на приватност зато што немате шта да кријете, као да сте рекли да не марите за слободу говора јер немате шта да кажете." - In One Quote, Snowden Just Destroyed the Biggest Myth About Privacy

Избори претворили Француску у Дизниленд

Гледати француске вести прошле недеље је личило на гледање лоше бразилске сапунице

 

Извор за илустрацију: Why the French elections will change the face of Europe | France | Al Jazeera

Сваки боговетни дан нови обрти у политичким догађањима. У председничкој кампањи се пада све ниже и ниже, а сам председник Франсоа Оланд све више личи на тужног кловна који је изгубио контролу над бродом духова.

У најновијој представи, после Оландовог поучка Доналду Трампу да у Француској нико не пуца на масу и нема масовних убистава (јашта, Батаклан, "Шарли ебдо" и Ница су били изузеци), и позива да посети Еуро Дизни како би боље разумео Француску (?!), једном снајперисти који је пазио да неко не утепа Оланда је испала пушка, пала на окупљену масу и ранила двоје присутних.

уторак, 07. март 2017.

Поводом посете Бујара Нишанија Бујановцу и Прешеву: Да ли нас суседи третирају као удовичко двориште?


Удовичко двориште је појам за неограђено, двориште поломљених плотова и ограда. Около таквог дворишта једино је капија исправна, али знани или незнани, звани и незвани посетиоци радије, под велом ноћи, праве споредне, мање уочљиве пролазе у двориште, ломећи повије и плотове. Временом удовичко двориште практично остаје без плота илити ограде, а углавном незвани посетиоци улазе у двориште без позива и договора.

Ове асоцијације на стара времена побуђује необична посета, албанског председника Бујара Нишанија јужним српским општинама Бујановцу и Прешеву. Најпре се о њој чуло, онако успут, из медија да Бушани долази у Бујановац. Затим су после извесног времена, исти медији пренели да је то познато властима у Србији, односно, да су власти ''упознате''. Ништа није речено какав је став о овој необичној посети шефа суседне државе на позив преседника Општине. Онда је, уочи саме посете објављено да Нишани, поред Бујановца, посећује и Прешево

понедељак, 06. март 2017.

Трамповање Русије: Не мешајте нам се у рат са Ираном, признаћемо да су легитимни ваши интереси на Кавказу, у Украјини и на Балкану

Аутор: Ентони Фреда

Не прође ниједан дан а да Вашингтон не запрети Ирану. Очигледно, пошто нема довољно снаге да "казни" Русију, Европу и Израел, нова администрација је одлучила да крене на Иран, и од те земље направи страшило. Јасно се да уочити  да се напетости између САД и Ирана намерно стварају, и да су иницијатор и покретачка снага ове кризе Сједињене Америчке Државе, у чему се слажу сви аналитичари.

На пример, републикански сенатори су већ најавили да ће донети закон којим ће се увести нове санкције против Ирана, наводно због кршења неколико резолуција Савета безбедности УН тиме што Иран има балистичке ракете и ради на дестабилизацији Блиског истока - како је "образложио" сенатор Линдзи Грахам, члан Одбора за оружане снаге, на Конференцији о безбедности у Минхену. Шта више, сенатор је уверен да је крајње време да Конгрес испита на чему све Иран ради осим на нуклеарном програму, и да се уведу оштре мере за кораке Техерана који нису у складу са политиком Вашингтона. Приде, Запад мора да уведе санкције против свих појединаца који  Ирану помажу у развоју балистичких ракета, и оних који делују у секторима иранске економије који директно или индиректно подржавају ову област.

недеља, 05. март 2017.

Дебкафајл: За Путина, Американци у Сирији су далеко, а Иран и Хезболах тако близуНепрестано бомбардован оптужбама о утицају руске обавештајне службе на његову председничку кампању, Доналд Трамп је одустао од првобитног плана за сарадњу с Москвом у затирању Исламске државе и ослобођања Сирије од гвозденог стиска Ирана.

Страшно! Годину дана преводе Радована

Пресуда лидеру Републике Српске још није доступна на српском језику због спора око новца. Чак 16 људи "ради" 1.800 страница од јула 2016. и "чека" 80.000 конвертибилних марака


Бивши лидер РС Радован Караџић, Соња Караџић

петак, 03. март 2017.

"Трампова девојчица - памет се чува у малим бочицама" (ВИДЕО)

Уредник "Инвестмент воча":
Ова девојчица је најневероватнија млада жена коју сам икада видео. Сва је природна. Чак је успела да се избори с лажним вестима."Кремљ: "Признавање Доњецке и Луганске Народне Републике зависи од Путина"

Фотографија: Сергеј Карпухин / Ројтерс

Одређивање спољне политике спада у овлашћења председника, одговорио је портпарол Кремља Дмитриј Песков новинару, запитан под којим условима би Москва могла да призна Доњецку и Луганску Народну Републику.

четвртак, 02. март 2017.

Владан Ивковић: У одбрану популизма

Матија Машуљо
Све је више популизма, брину се многи политички коментатори широм демократског свијета. Кажу да популизам, као стратегија политичког обраћања која игра на карту незадовољства нижих народних слојева и њихове угрожености од стране оних елитнијих, пријети стабилности демократије. Кад се жели дисквалификовати вођа, покрет или програм, каже се погрдно да је популистички.

Како се у исто вријеме може вредновати демократски процес и кудити популизам, остаје нејасно.

среда, 01. март 2017.

М. К. Бадракумар: Жонглира Ердоган, жонглира Путин


Руској дипломатији није лако. Треба задржати Ердогана, а истовремено одржавати примирје и зауздавати савезнике - Сирију и Иран, да не уђу у војни сукоб с Турском на северу Сирије

Фотографија: Сергеј Гуњејев / Спутњик

Израелска видео мрежа: Поглед на изгубљена племена Израела расута широм Африке (пропагандистички, али сјајан видео)

DOING JEWISH, A DOCUMENTARY ON JEWS FROM GHANA | From the Four Corners of the Earth

Видеа што их јуче добих у електронском писму од Israel Video Network-а, признајем, нисам планирао да данас употребим, а нарочито не у позитивном контексту. Хтео сам да их уметнем као контраст у превод на тему јеврејске трговине робљем, неког чланка као што је на пример "Суспендовани званичници Лабуристичке партије јер су тврдили да су Јевреји водили трговину робљем и да Израел стоји иза Исламске државе" / Labour Officials Suspended After Claiming Jews Were Behind African Slave Trade, Israel Behind ISIS – Tablet Magazine.

Али не могу. Први видео је тако мајсторски урађен да изазива...уживање. И поштовање за мајсторски рад и мајсторе.

People of Falashmura from Lior Sperandeo on Vimeo.

Израелски "Дебкафајл" о Трамповом говору пред Конгресом
Поздрављен громогласним аплаузом, председник Доналд Трамп је, у уторак, своје прво обраћање Конгресу започео осудом многих претњи центрима јеврејске заједнице и скрнављењем јеврејских гробаља, као и прошлонедељне пуцњаве у Канзас Ситију. "Ми смо нација јединствена у осуди мржње и зла у свим њиховим веома ружним облицима", рекао је Трамп.

Умеренијим тоном него обично, Трамп је говорио о амбициозном плану обнове земље, привреде и војних снага, али и поновио најконтроверзније циљеве своје политике.

Четрдесет некретнина враћено јеврејским општинама

Током наредних 25 година Савезу јеврејских општина Србије држава ће уплаћивати годишњу помоћ од 950.000 евра, у складу са Законом о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника

Синагога у Београду (Фото Т. Јањић)

Тачно годину дана након ступања на снагу Закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника, Агенција за реституцију вратила је јеврејским општинама 40 некретнина, површине 3.043 квадратна метра.