Дис са зида

Поводом стогодишњице смрти Владислава Петковића Диса, у дворишту београдске Филолошке гимназије стрит арт уметница ТКВ осликала је мурал са Дисовим ликом

Лик песника на Филолошкој гимназији, Фото: Н. Фифић

БЕОГРАДСКИ фестивал поезије и књиге "Тргни се! Поезија!" биће одржан од 11. до 15. маја у Београду, Чачку и Панчеву под слоганом "Изван сваког зла".

- То јесте идеал, али ипак није лоше веровати у идеале - рекао је Дејан Матић, директор фестивала.

Поводом стогодишњице смрти Владислава Петковића Диса, у дворишту београдске Филолошке гимназије стрит арт уметница ТКВ осликала је мурал са Дисовим ликом, а на фестивалу ће бити представљено српско-енглеско издање Дисових изабраних песама "Утопљене душе", у преводу Новице Петровића.

Жељко Попивода: Оживите стари рачунар

File:GNU+Linux.png - Wikimedia Commons

Још једном GNU/Linux и стари рачунар, у овом случају лаптоп Fujitsu Siemens Amilo Pro V2030 из 2005. године. Спецификације су следеће:
  • Монитор: 15“
  • Процесор: Intel Celeron M 370, 1.5 GHz
  • Меморија: 1 GB SDRAM
  • Графичка: S3 UnichromePro, 64 MB
  • Диск: Fujitsu MHV2040B ATA, 40 GB
  • Оптика: Philips SCB5265 Combo
Тражио сам дистрибуцију која ради, која је лагана, која има довољно преинсталираних програма, којом је лако управљати и сл. Изабрао сам неколико дистрибуција за тестирање заснованих на Debian-у и/или Ubuntu-у са Xfce окружењем радне површи:

Милан Миленковић: Уместо честитке


Јубилеј ИН4С-а, девета годишњица рада и постојања, пала је у мрачне дане за Црну Гору, а нарочито у мрачне дане за Србе који у њој живе. Уласком у НАТО пакт, Црна Гора је постала срце таме у региону и живо сведочанство колико једна држава може да падне, да би један човек остао на власти.

Но, добра вест за Србе из Црне (и све црње) Горе је да историја још траје и да ништа на овом свету није вечно, па ни НАТО пакт. Улазак у ову утварну организацију и не мора бити толико рђав, ако Срби из њега нешто науче.