среда, 21. фебруар 2018.

Филолози опомињу, да ли нам је запуштена језичка култура?

У знак сећања на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен званичним, данас се обележава Дан матерњег језика. Заштитник грађана каже да је неопходно доношење новог, побољшаног и модернијег прописа о праву на употребу и неговање матерњег језика.

Дан када се сетимо и малих и великих језика и неких језичких проблема. А о језику би требало водити рачуна свакодневно, јер нам је језичка култура помало запуштена, опомињу филолози.


Зато предлажу увођење наставе српског језика и на факултете. Са кадровима на филолошким и учитељским факултетима стојимо солидно, међутим, проблема има.

Професор Филолошког факултета Универзитета у Београду Вељко Брборић истиче да се често дешава да професор предаје предмет са граматичким знањем које је стекао са 14, 15 година.

"Не видим разлога зашто ту не бисмо кренули за почетак са некаквим факултативним предметима: Не мислим да они треба дa уче граматику, али предмети би се могли звати језичка култура, језик и комуникација, да буду језички оспособљенији и, да не кажем, да буду нешто писменији", истакао је Брборић.

Питање лектората је, такође, озбиљан проблем.

"Све оно што се дешавало деведесетих година прошлог века, и све оно што нас прати почетком 21. века сведочи да је српски језик изгубио примат. Боље од нас стоји словеначки, боље од нас стоји и хрватски. Наши лекторати су државно запуштани, али верујем да ће ту бити простора и да ће ту бити озбиљне поправке", рекао је Брборић.

Словенија има 47 лектора и лектората, Хрватска више од 50, а Србија тек 15 – зато се лингвисти надају да ће ускоро бити направљен правилник о лекторатима, тим пре што ресорна министарства обећавају да ће се озбиљније ангажовати у решавању овог проблема.


Наталија Синановић / РТС

Нема коментара:

Постави коментар