Дебкафајл: Израел препуштен сам себи

Фотографија: Јала Мареј / АФП / Гети имиџис. Извор: Israel Is Going to War in Syria to Fight Iran – Foreign Policy

После напада САД и савезника на Сирију, Израел је остављен сам да се суочи са иранском осветом, ако до ње дође због удара израелске авијације на базу Т-4. Неколико дана пре прославе Дана независности своје државе, Израелске одбрамбене снаге дуж границе са Сиријом су под узбуном, највећег степена од свог постојања. Америчко-британско-француски, хируршки прецизан, ракетни удар по сиријским постројењима за производњу хемијског оружја, нанет 14. априла, не само да није Израел ратосиљао забринутости за своју безбедност, него напротив, још више ју је повећао.

Сиријски диктатор Башар Асад, заповедник Ирана на Блиском истоку, генерал Касем Сулејмани и Хасан Насралах из Хезболаха су сигурно славили кад су чули "обећање" Трампове администрације да ће новог војног дејства једино ако Асад, после злочина у Думи, поново употреби хемијско оружје. Сва тројица су, после неколико недеља бојазни, могли да одахну, јер су видели да више неће бити америчких напада, било на циљеве у Дамаску, било Ирану, или по шиитским и Хезболаховим снагама у Сирији - чак и у случајевима аката агресије на Израел.

Да се томе радује, први је, јавно, показао Насралах: "Напад Запада на Сирију није наудио (сиријској) војсци, није помогао побуњеницима, нити је послужио интересима Израела."

Тачност Насралахове процене потврдила је амбасадор САД у Уједињеним нацијама Ники Хејли, која је на питање "Фокс њус"-а, да ли ће се америчка војска повући из Сирије, како је Трамп и обећао, одговорила да се пре повлачења морају испунити три циља администрације: потпуна обустава коришћења хемијског оружја у Сирији; потпуно уништење Исламске државе, и; е, овде је иначе оштар језик Хејлијеве био мутан. Како рече: "И он је желео да се увери да имамо добрих разлога да мотримо шта Иран ради, а они нису агресивније наступали, (знајући да) Иран (и овако) угрожава америчке националне интересе." Ни помена да снажно иранско војно присуство у Сирији угрожава безбедност Израела!

Према томе, када је председник Трамп рекао да ће препустити Сирију "другима", очигледно је мислио на Израел (и Јордан), који ће бити препуштен сам себи, да се супротставе претњама с оне стране границе. Јордански краљ Абдулах ће се ускоро запутити у Дамаск и тражити безбедносне гаранције од Асада, радије него да се бори за своју државу, али ће Израел морати да се носи са смањеном америчком подршком у Сирији, док Иран, и љубимчад му, могу рачунати на повећану подршку Русије.

Одлуком Трампове администрације Трумпа да наметне нове санкције руским ентитетима умешаним у снабдевање Сирије материјалима за производњу хемијског оружја, сукоб је пренет на економско бојиште.

Што ће само интензивирати сарадњу између Москве и Техерана, који ће, подјарени, још жешће кренути да потру изречене им санкције.

Напомена преводиоца: Још једном бих вам препоручио „Хируршка операција“ у Сирији: Израел љути Американце - где су ту Руси - Спутњик Србија, као и да, ако већ нисте, прочитате Дебкафајл: Москва и Техеран планирају координисане ударе на Израел.

Извор: Western strike on Syrian chemical sites isolates Israel against Iranian-Russian axis - DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!