среда, 16. мај 2018.

Оружане снаге САД имају одсек за миметички рат

Извор за илустрацију: Гардијан

"Мим је реч коју је сковао познати контроверзни биолог Ричард Докинс. Од грчке речи mimeme – имитирати, опонашати. Он је искористио ову реч како би назвао такозвану јединицу преноциоса културе – својеврсни репликатор који се генерацијски преноси и помало мења како би обликовао одређену културу. Интернет је преузео реч мим како би назвао појаву масовног ширења одређених модификованих, махом шаљивих слика интернету које постају виралне и општепознате. Комуникација мимовима постала је систем идентификације надолазеће генерације мислећих грађана која су посветила већи део свог слободног времена интеракцији на друштвеним мрежама." - Жабац Пепе и виртуелна идеологија – Журналист


Џошуа Скот Хочкин :


У оба смисла, и макро слика и свеопштег мимовања, Оружане снаге САД сада отворено користе ове феномене у пропагандне сврхе, у мимском рату (ратовању).

Годинама већ упозоравам на разорну природу зависности од макро слика (мимова) као средства комуникације на интернету. То је компулзивно понашање без икаквог ваљаног својства. Мимовање је арогантно засипање ђубретом што учеснике и конзументе програмира за  још обухватнији и јачи редукционизам. И сада, сада када су схватили да смо довољно условљени и затупљени, војска жели да га употребљава као оружје против нас.

"2011. године, истраживач и универзитетски професор роботике изложио је замисао која се тада чинила радикалном.

После истраживања које је подржала ДАРПА - иста она војна служба која је заслужна за настанак интернета - др Роберт Финкелштајн је предложио стварање новог одсека у Оружаним снагама САД, Центра за контролу мимова (Meme Control Center).
 
У интернетском жаргону реч "мим" се најчешће односи на забавну сличицу која на друштвеним мрежама треба или јесте постала "вирална". Али у ширем значењу, мим је свака идеја која се шири, без обзира да ли је истинита или не.
 
Финкелштајн је управо ову, општију дефиницију мима имао на уму када је, у склопу своје замисли о "миметичком рату", предложио стварање Центра за контролу мимова.
 
У суштини, Финклштајнов Центар за контролу мимова би требало да интернет засипа "мимовима"" који би доприносили безбедности Сједињених Америчких Држава.
 
Финкелштајн је замишљао будућност у којој ће се уместо оружја и бомби користити гласине, дигиталне лагарије и социјални инжењеринг.
 
И ево, после седам година, испаде да замисли доктора Финкелштајна уопште нису радикалне, напротив, да су далековиде.
 
2016. годину, годину америчких председничких избора, памтићемо по непрестаном миксерају лажних вести, "страног мешања", прерађених фотографија, слика, и по обилном цурењу е-поште, па чак и цртаним мимовима (Жабац Пепе, енгл. Pepe the Frog), а да не помињем конзервативни сајт вести "Инфоворс".

Није више глупо рећи да се будући ратови неће водити на бојиштима, него на екранима и у нашем уму. 

Војне и обавештајне службе широм света већ воде тајне информативне ратове у сајберпростору. Њихови "мимови" већ снажно утичу на нашу перцепцију истине, моћи и легитимитета." - Memes That Kill: The Future Of Information Warfare

Дакле, само напред, ви мимодилери. Треба искористити постојање тако огромног тржишта, а?

Олошу ниједан!

Извор: US Military Has A Meme Warfare Branch

Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Што "олош"? Раде људи свој посао. Да је среће, и памети, и наше деликатне службе и Војска би користиле нове, како рече Хочкин, "феномене".

Тим пре што тзв. мека сила, у шта спада и мимичко ратовање, и није нека нова појава: Бесмислене теорије: Хибридни рат.

И што нас и сада безбедносно-информативно "васпитавају".

Али да не буде само како окупатор нареди, зашто текстове као што је овај на који се Хочкин позива, Memes That Kill: The Future Of Information Warfare, нико не преводи и дотура штампи, да Срби упознају непријатеља? Јер познавати непријатеља и његову стратегију, тактике, оруђа и оружја...је императив сваког отпора.

Речју, зашто, на пример, студентарији тих силних полициотских факултета и "факултета" и кадетима не давати семинарске задатке да преводе текстове сличне горенаведеном, да би: а) вежбали језик окупатора; б) упознали његове формације, тактике и средства, и; још увек несташни, преводе дотурили пријатељима из, вечито гладних атрактивног новог садржаја, медијских кућа које се називају српским?

За службу којој је на челу бивши шверцер кафе ово је виша математика, али Војска, и таква каква је данас...

Какогод, замолићу вас да својим пријатељима и познаницима, да кажемо, на правом месту, поделите ако не овај прилог, онда бар Memes That Kill: The Future Of Information Warfare.

Да и Српство од нас неке вајде има.

Нема коментара:

Постави коментар