Путињахуов Русраел


Фотографија: Сергеј Илњицки / АФП. Преузето из  Putin absolves Israel in downing of spy plane, but warns PM: Don’t let it recur

Виши саветник Одељења за спољнополитичко планирање при Министарству спољних послова Руске Федерације Марија Ходинскаја-Голенишева порекла је да је икада постојала такозвана руско-шиитска осовина, како гласила као "Алт-Медија" годинама тврде, и подсетила цењени публикум водећег руског "тинк-тенка" да њена земља војно сарађује и са сиријском наоружаном опозицијом, и са омраженим непријатељима Исламске Републике из Израела, а све у склопу своје регионалне политике уравнотеженог деловања.

Један од најистрајнијих наратива "Алт-Медија" и сличних гласила је да се Русија "усавезничила" са Ираном, иако стварност говори супротно, постоје безбројни докази да је с Израелом у тесном стратешком партнерству, савезништву које се најбоље може описати као "Путињахуов Русраел". Све до сада, није било директног супротстављања мањкавом, "алтмедијском" тумачењу догађаја од стране било ког руског званичника, али приступ се променио, што се да видети по чланку Марије Ходинскаје-Голенишеве за Клуб "Валдај". А Марија Ходинскаја-Голенишева није тек један од безбројних коментатора који се баве овим питањем, већ прави дипломата на месту вишег саветника у Одељењу за за планирање спољне политике Министарства спољних послова Руске Федерације. Са позиције неспорног ауторитета, руска дипломаткиња је појаснила везе своје земље са Израелом и Ираном у чланку под насловом "Како неблоковски менталитет помаже Русији да буде добродошли страни актер на Блиском истоку".

"Настојање неких колега (првенствено са Запада), њихов нагласак на 'другој страни медаље', некаквој руско-шиитској осовини која удаљује арапски свет, пре свега земље чланице Већа за сарадњу арапских држава Залива и сиријску сунитску опозицију, од Моске, напросто је бесмислено. 
А бесмислено је јер противречи неспорним чињеницама. Русија је једина земља укључена у 'сиријски случај' која одржава везе са свим актерима - без изузетка: сиријском владом, политичким и војним опозиционим организацијама (осим оних које су проглашене за терористичке), као и свим државама инволвираним у споразумевање. Ту су примери заједничког деловања Русије и војних организација сунитске опозиције 'на терену', рецимо случај учешћа Шабаб Ал Суне у операцији ослобађања долине реке Јармук од Исламске државе, у којој је учествовала и руска авијација. 
Исто важи и за сарадњу Русије и Израела, која није нарушена постојањем сарадње између Москве и Техерана. У оквиру настојања да се постигне споразум, Русија и Израел не само да су разговарали и разговарају о иницијативама за разрешавање сукоба, него сарађују и 'на терену'. Важно је напоменути да је Русија омогућила повлачење проиранских снага са Голанске висоравни, коју обезбеђује руска војна полиција, тако стварајући услове за мисију Посматрачких снага УН-а (УНДОФ).”

Укратко, Марија Ходинскаја-Голенишева пориче, и то жестоко, да је икада постојала намера Москве да установи руско-шиитску осовину, подсећајући цењени публикум да њена земља војно сарађује и са сиријском "наоружаном опозицијом", па чак и са омраженим непријатељем Исламске Републике из Израела, а све у склопу своје регионалне политике уравнотеженог деловања, “балансирања”. Важно је напоменути и то да ауторитет поуздано зна да наратив којег је управо раскринкала долази "првенствено са Запада", што је тачно јер су многи припадници "Алт-Медија" заједнице "проруски неруси" што живе на Западу. Ипак, њен коментар снажно имплицира да су "путињахуовско-русраелска" и слична тумачења догађајa немају тежине, јер можда имају скривени мотив дискредитовања руског "балансирања" са свим осталим актерима на Блиском истоку који су у сукобу са Исламском Републиком, иако то вероватно није била намера заједнице "Алт-Медија" која је прва изашла са таквим тумачењем. У сваком случају, њене речи су најпоузданија потврда да Русија није, нити је икада била, нити ће икада бити у “савезу” са Ираном.



Претходно од истог аутора: Ендрју Корибко: Утицај очигледног савезништва Русије и Израела на сабласне уреднике алтернативних медија

Аутор: Ендрју Корибко
Извор: Top Russian Foreign Policy Planner Clarified Her Country’s Ties With Israel & Iran
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Дебијан Линуксу

1 коментар:

  1. Удео руских евреја, односно рускоговорећих евреја у вишим круговима РФ је веома значајан (гурају се у све поре, увезују се, лактају се, на задатку су). Веома је мали број чистих руса (елиминисани су после погрома "велике" јудејске октобарске рефолусион, затим у другом св.рату највише је изгинуло чистих руса -неевреја, евреји су се склањали, мањи део је учествовао као официри, а после елцинове јудејске револусион број чистих руса у ешалонима близу власти још се смањио). Данас у медијском простору опет доминирају рускоговорећи евреји. И "екипа" око председника Путина је начичкана истима, али се осовина удаљила од США, те се искристалисала тежња да се БРАНИ ресурсно богатство од иностраних сиониста, превасходно США. Сила на коју се опет ослањају јесу чисти руси, али и ивери (ивери су словени/славјани који имају у крви примесе еврејске крви и расе).
    Тако да врхушка Кремља итекако зна о чему се ради, те да је Јисраел та Родина историјска на коју рачунају многи (по важећем закону ако имате еврејско порекло аутоматски сте држављанин Јисраиља).
    Ангажман у Сирији и уништавање прокси војске Запада (америчких сиониста, делом и исраелских) јесте ВЕЛИКИ искорак у дејству РФ на глобалној сцени.
    Даље, можемо рећи: "процес је почео...."!!

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!