Пајкићологија: Мрсомудите ли по бошњачки

Фотографија: Moj stav, hamdočamo

Вероватно у неком хитро сроченом уџбенику, ако га има, постоји формулисана фраза којом се поставља питање, говорите ли бошњачки, али ја нисам имао прилику да га консултујем.

Међутим, овај необични пример ултимативног захтева да се неки акт Фудбалског Савеза Србије достави управном телу ФК Нови Пазар, на тзв. бошњачком јербо они (а не зна се ко су ти они) не разумеју српски језик, превасходно је мрсомуђење. Добро је рекао Звездин тренер, Божовић, звани гроф, да би било катастрофално да Звезда не победи Нови Пазар. Наравно, то би било катастрофално, са становишта клуба и његових навијача, превасходно из фудбалских такмичарских разлога. У том смислу смо мирни, мислим навијачи, јер је Звезда хладнокрвно победила пристојним резултатом, 2:0. Но, да није, веома би се закомпликовало општије питање које се тиче тог дописа који је рачунао на одлагање одређених прописа који су могли да утичу на регуларност утакмице. Та, техничка питања, су, заправо, безначајна. Важније је то да се неко доле, у Рашкој, одлучио да поиграва са веома битним стварима или да грубо провоцира.

Милан Миленковић: Шампиони уједињавања

Манфред Шац – Вођа чопора

Замислите ситуацију: незадовољни сте стањем у земљи, незадовољни економијом, привредом, националном политиком и решите се, да са групом пријатеља или истомишљеника, направите политичку организацију, у распону од покрета до партије, свеједно. Скоцкате неки статут и програм (потпуно је овде неважно да ли сте лево, десно, у центру, да ли сте либерал или љотићевац – овде анализирамо ваше право и могућност да профилишете некакву политику, односно да трасирате неки пут до решења, онако како ви решење видите).