Руси писменији од Британаца


Годишњи извештај о образовању Организације за економску сарадњу и развој каже да је све више и више 16-18 година старих грађана Уједињеног Краљевства који имају приступ образовању на колеџима и универзитетима, али да их је само четвртина писмена - како преноси РИА Новости. Статистика извештаја показује да је од 2000. године број људи са високим образовањем који нису достигли старосну границу за пензионисање порастао са 26% на 41%. Међутим, статистички подаци показују да  дипломци из УК имају проблема са читањем и писањем.



У Русији је ситуација боља, али стручњаци су сигурни да ће, уколико се не спроведу неопходне мере и реформе у сфери образовања, проблем писмености у земљи расти из године у годину. Према речима Маргарите Русецкаје, вд ректора Државног универзитета "А.С. Пушкин", међународна истраживања о писмености ПИРЛС и ПИСА показују да Русија традиционално заузима највиша места по писмености међу основцима: "Прошло ПИРЛС истраживање спроведено 2011. године је  потврдило такве резултате. Русија је заузела 1-4 место, заједно са три друге земље, статистичке разлике између њих биле су минималне." Међутим, стручњаци су забринути због другог дела истраживања, посвећеног 15-годишњим ученицима. "Ми смо тек на 38-42 месту међу 65 земаља", каже Русецкаја.


Да се ​​смањи јаз, специјалисти развијају и у школама примењују нове образовне програме. Маргарита Русецкаја наводи да се спроводе нови стандарди у сфери образовања. "Један од њихових циљева је заокрет у образовању у нашим школама од "знање" приступа на "стручност" приступ. Овај приступ се користи у свим међународним истраживањима. Поента није знати правила, већ правила користити за решавање различитих когнитивних и комуникативних задатака", објаснила је она.

Русецкаја напомиње да у овом тренутку школе не обраћају превише пажње на стручност. Међутим, сада се спроводе одређене иницијативе: " ... за побољшање имиџа наше земље и стварну писменост у нашој држави." Према њеним речима, прошле године  је основан Савет за руски језик под заштитом руске владе, а на челу му је Олга Голодец. Осим тога, у 2014 је на Дан руског језика основан Савет при Председнику, с председником Савета Владимиром Толстојем, саветником за културу председника Путина.

Још једна иницијатива јесте повратак композицији као обавезном испиту за старије студенте. "Композиција (састава - прим. прев.) је способност коришћења свог знања руског језика у индивидуалним активностима и за изражавање својих мисли и идеја, на пример, о књизи", каже Маргарита Русецкаја.

Она је такође скренула пажњу на проблеме наставе различитим категоријама деце: "Наши задаци су повезани са даљим развојем метода наставе за особе са здравственим инвалидитетом. Према статистичким подацима, годишње и до 60% такве деце иде у основну школу. Она захтевају посебну пажњу, посебну бригу и посебне методе наставе. Постоје деца радних миграната; она су одгајана у двојезичним и вишејезичним срединама, а то је такође посебна категорија и специфичан наставни циљ који је у овом тренутку испуњен."



Извор: Russians are more literate than UK citizens | Vestnik Kavkaza
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!