The Saker: Апсурдна "логика" ЕУ


Најновија одлука ЕУ против Русије је просто невероватна по својој очигледној глупости. ЕУ је усвојила санкције које ће бити стављене на снагу само ако се прекид ватре не држи.



Прво, овде је очигледна претпоставка да би, ако се прекид ватре не одржи, кривац била Русија. Не, не би то била кривица Новоросије, већ Русије.

Друго, и опет очигледно, могућност да Украјинци могу прекршити примирје није ни размотрена, или, ако јесте, онда је одбачена.

Треће, с обзиром да су Укији буквално просјачили код Запада за антируске санкција, ЕУ им је управо дала сјајан разлог да прекину примирје.

Четврто, ЕУ очигледно верује да се Русија плаши санкција ЕУ, иако све говори, од високих званичника Кремља до анкета, да ни руска власт ни руски народ нису забринути због санкција ЕУ. У ствари, једини заиста забринути због ових санкција јесу Путинови главни противници: прозападна, проеуропска либерална позападњачена елита.

Три кључна документа наглашавају сву "мудрост" еуробирократа по питању антируских санкција:

"Изјава председника Европског савета Хермана ван Ромпуја о даљим рестриктивним мерама ЕУ против Русије"

"Заједничко писмо председника Европског савета Хермана ван Ромпуја и председника Европске комисије, Жозе Мануел Бароза о рестриктивним мерама против Русије"

"Закључци специјалног састанка Европског савета (30. август, 2014)"

                                                                     Херман ван Ромпуј


После читања ових докумената човек се пита да ли су званичници ЕУ пали с Марса или су потпуно неискрени. На пример, они говоре о "агресији руских оружаних снага на украјинском тлу" иако не нуде никаквих доказа о "невидљивој инвазији", коју, узгред буди речено, негира чак и хунта у Кијеву (јер треба да обезбеди други кредит ММФ).

Ово је одвратно, забавно, јадно или алармантно - у зависности од перспективе. Али дефинитивно није озбиљно.

Искрено, и признајући да је незрело с моје стране, али једва чекам да ЕУ усвоји следећи пакет санкција. Зашто? Јер већ уживам у успаниченој Европи, када је Русија сместа ошамари забраном прелета европских авиона преко Русије, или, на пример, санкцијама против аутомобилске или авиоиндустрије. С чимгод Руси изишли, ЕУ ће знати да је сама себи сместила из апсолутно неразлучивих разлога.

Што се мене тиче, опет саосећам с госпођом Нуланд у погледу ЕУ.

The Saker

Извор: The Vineyard of the Saker: The self-evidently absurd "logic" of the EU
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!