Одлив мозгова из Русије ? ББЦ греши (као и обично).


ББЦ  извештава, у причи од 2. октобра под насловом "Одлив мозгова из Русије због Путинове репресије" - Russia brain drain after Putin crackdown,  да Русија трпи због таласа емиграције професионалаца средње класе. Чињенице говоре другачије.

Како сам скептичан према ономе што ББЦ пише о Русији, а људски ресурси су једна од мојих области експертизе, одлучио сам да проверим чињенице. И испало је баш као што сам очекивао. Редакција ББЦ-а, не Русија, изгледа да пати од одлива мозгова, или не, од хеморагије. Чињенице једноставно не поткрепљују причу, напротив.

Иако некада поштовани ББЦ пореди - наводни - талас исељавања са масовним егзодусом после Октобарске револуције 1917. и трагичних 1990-их година које су уследиле  пада Совјетског Савеза, чињеница је да из Русије сада одлази веома мало људи. Shocking, да, али се више људи усељава у Русију него што је напушта.

ББЦ сугерише да је проблем настао поновним избором Владимира Путина  за председника у марту 2012., jer је то  довело до "обрачуна са либералном опозицијом и независним медијима". Дакле, хајде да се осврнемо на податке почев од 2012. (Извор Руска државна статистичка служба, РОССТАТ).




Испоставило се да се  у 2012. години, у Русију уселило 417 681 људи, а 122 751 их је емигрирало из Русије, што значи да је нето прилив готово 300 000 људи. Тешко да је то "талас емиграције".

Пошто су западни аналитичари, по мом искуству, склони расистичкој пристрасности у корист људи из западних земаља, а на штету (како они замишљају) "слабијег квалитета" људи из бившег СССР-а, одлучио сам да посебно погледам миграционе токове до и из Русије остатка света, без бившег СССР-а. Ја ову категорију зовем "Запад", иако обухвата остатак света осим Украјине и ЗНД.

Што не мења ствари у корист ББЦ-а. Само 27179 људи је у 2012. напустило Русију и отишло на Запад , и гле, 53726 је напустило Запад и остатак света и дошло у Русију. Дакле, у 2012. години бибисијевски талас миграната је ишао у потпуно супротном смеру!

Zа ББЦ ништа боља није била ни 2013. Опет нето прилив од 295 855 имиграната у Русију, од којих је 21000 напустило чари Запада.

Али, ваљда ће 2014. показати да је ББЦ у праву, јер се не може нешто написати тек тако, без икакве чињеничне потпоре ? Авај, првих 7 месеци ове године опет омануше. У овом периоду нето миграција у Русију је била 142486 људи, од којих 7464 стигло са Запада.

Не помаже ни то што је ББЦ наводи имена седморо људи за које зна да су оставили Русију и заменили је за Запад. Ја лако могу навести десеторо штосу се у Русију уселили.

Русија очигледно не губи људе. О, да, они тврде да је то "одлив мозгова". Али, жалим случај, седморо људи које су поименично навели никао не представљају егзодус најбољих синова и кћери нације.


Аутор: Џон Хелевиг
Извор: Russia Insider
Превод: Ћирилисано за Магацин

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!