Стране друштвене мреже сарађују са безбедносним службама Украјине

"Данас је у Украјини, према нашим подацима, у затворима више од 2000 људи, због неслагања са властима. Још неколико хиљада је једноставно нестало. Многе људе прате, а затим кад путују у неко друго место они нестају. СБУ може ухапсити буквално због лајковања странице милиције на друштвеним мрежама, као и за поседовање новина “Новороссиа”.
“Украјина је данас без сумње светски лидер по броју политичких затвореника, и земља у којој је све окренуто наглавачке. Лице које критикује владу је терориста, а наоружани разбојник и убица – активиста и херој “- рекао је за “Росијскају газету” Владимир Рогов, кодиректор Комитета за државну изградњу Новорусије.


Сличности између данашње Украјине са нацистичком Немачком и СБУ са тајном полицијом Рајха добро илуструје следећи пример. Дергачијски Окружни суд у Харковској области осудио је тамошњег пензионера на три године затвора и пет година условно због поседовања летка “Руски Исток”.Старца су пријавиле комшије преко “вруће линије” СБУ. Украјинска држава охрабрује потказивање, чак грађанима дистрибуира упутства на тему: “Како да препознаш сепаратисту “.

Имајте на уму да тврдња Владимира Рогова да се можете наћи иза решетака због нечега што сте урадили на мрежи није претеривање. Шеф СБУ, Наливајченко, жалио се да службе безбедности не могу онемогућити руске друштвене мреже “Вконтакте” и “Однокласники” – легла “сепаратизма”.

Али администратори страних извора (Фејсбука ? ), према његовим речима, радо сарађују са украјинском обавештајном службом.


Аутор: Петар Лихоманов
Превела са руског на енглески: Кристина Рус
Извори: Выживших в трагедии 2 мая одесситов на Украине судят как террористов — Петр Лихоманов — Российская газета и Fort Russ: Foreign social networks cooperate with Ukrainian Security Services – Nalivaichenko
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!