Press TV: Осам европских земаља удружује снаге против Русије

Док тензије између Запада и Русије расту, осам северноевропских земаља су се договориле да повећају сарадњу усмерену против Москве.

Министри одбране из балтичких држава Естоније, Летоније и Литваније и нордијских земаља Данске, Финске, Исланда, Шведске и Норвешке, као и Велика Британија, постигли су споразум у норвешком главном граду Ослу.

Они су се договорили о размени обавештајних података и прекограничној ваздухопловној обуци да би се њихове земље заједно супротставиле ономе што су назвали могућом претњом Русије.

Британски министар одбране Мајкл Фелон је рекао да је његова земља такође понудила да наредне године повећа задатке својим Тајфун ловачким авионима, како би помогла надзору балтичког ваздушног простора.
Фелон је Русију оптужио за “редовно кршење правила међународне авијације”, јер шаље авионе до Ирске и Португала.

Он је такође рекао да је НАТО до сада забележио “више од 100 пресретнутих до сада ове године.”

Министри су запретили да ће наметнути додатне санкције Русији, оптужујући је за учешће у немирима у Украјини.

Украјина и њени западни савезници оптужују Москву за помагање проруским снагама слањем војске у источну Украјину. Русија је у више наврата негирала такве оптужбе.

Потез северноевропских земаља уследио је дан после изјаве руског премијера Дмитрија Медведева да ће санкције против његове земље морати да се уклоне да би се односи између Москве и Запада могли побољшати.

Везе између Русије и западних земаља су се погоршале пошто се Кримска област раније ове године на референдуму изјаснила за одвајање од Украјине и после касније интеграције Крима у суседну Русију.

У сукобима између проруса и снага безбедности у источним областима Украјине који су избили у априлу погинуло је више од 4.000 људи.


Извор: PressTV – 8 European nations to join forces against Russia
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!