Украјинска "Галицијска скупштина" одлучила да три области прикључи Европи


"Националне аспирације морају да се поштују; људима се сада може доминирати и управљати само уз њихову сагласност. Самоопредељење није само фраза; то је императивни принцип деловања."  / Вудро Вилсон /

Циљ је вратити Галицију у Европу

Проеуропска Галицијска скупштина, коју оптужују за сепаратизам, у Лавову делује све енергичније. Њени активисти су одржали конференцију на којој су као гости били и градоначелник Андреј Садовој и бивши министар економског развоја Павел Шеремета.

Галицијска скупштина окупља локалне интелектуалце који никад нису крили своје сепаратистичке ставове (недавно су регистровали Украјинску галицијску партију). Вођа организације је Владимир Павлив, који је, још пре рата на истоку, био познат као галицијски "аутономаш". По његовом мишљењу, промена административно-територијалног формата државе није далеко.

"Ја сам заинтересован за аутономни статус Западне Украјине и саму Галицију, а шта ће бити преко реке Збруч ме не интересује" - признао је у интервјуу пре две године: "Интегритет Украјине за мене има мању вредност него добробит Галиције".

Други лидер Галицијске скупштине - писац Тарас Прохаско назвао је Донбас "гангреном украјинске државе". Међутим, "галицијски сепаратисти" тренутно не говоре јавно о одвајању западних области и званично им је циљ развој Галиције и европске интеграције. Опет, активисти Скупштине наговештавају да немају аверзију према томе да уђу у ЕУ без Украјине.

"Морамо да ујединимо најмање три области -Лавовску, Тернопољску и Ивано-Франковску. Циљ наше организације је вратити Галицију у Европу, јер је то подручје најспремније за европске интеграције", рекао је Павлив приликом недавног отварања њихове тернопољске ћелије. Павливу не би сметало ни да се Транскарпатија и Буковина придруже иницијативи.

Стручњак Тарас Гливински сматра да се Галицијска партија профилише према локалним изборима: "Њихов знак распознавања ће бити обећање чланства у ЕУ, а у случају да привреда пропадне због рата на истоку, почеће да говоре о одвајању."


Извор: Galician Assembly decided to join three regions to Europe | SLAVYANGRAD.org
Превод: Ћирилизовано за  The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!