Председник Абхазије: Уговор између Русије и Абхазије подразумева стварање система колективне безбедности

Према председнику Абхазије, Раулу Каџимби, Абхазија ће имати могућност да модернизује своје оружане снаге, да их опреми савременим оружјем и побољша њихову борбену готовост.

© ITAR-TASS/Valery Matytsin

Сухуми, 23. новембра/ТАСС/. Потписивање Уговора о савезничким односима и стратешком партнерству, који председници две земље планирају да потпишу 24. новембра у Сочију, још један је корак на путу јачању наших односа са Русијом, рекао је у недељу абхаски председник Раул Каџимба.

© Archive/ITAR-TASS/Michail Klimentiev
Нови уговор се заснива на Уговору о пријатељству и сарадњи из 2008. године, којим је утврђено руско признавање Абхазије, рекао је он.

"Пре свега, то значи стварање система колективне безбедности", рекао је председник Каџимба за абхаску телевизију. "То је глобални тренд, пошто чак ни велике земље не могу саме да се носе са читавим сетом питања међународне безбедности. Абхазија ће имати могућност да модернизује своје оружане снаге, да их опреми савременим оружјем и побољша њихову борбену готовост."

Чак и кад би смо потрошили цео наш годишњи буџет на те ствари не бисмо били у стању да се носимо са овим задатком. Сада ће нам у томе помоћи Русија ", нагласио је он, додајући да се оружане снаге његове земље ни на који начин неће сјединити са руским и да ће Врховни командант Абхазије имати све своје надлежности.

Заједничка група снага састављена од јединица из абхаске и руске војске "ће бити усмерена на обезбеђивање борбене координације савезничких снага", рекао је Каџимба. "Овај принцип користе сви војни блокови, као што су НАТО, ОДКБ (Организација за колективну безбедност и сарадњу), итд."

"Имаћемо могућност да осигурамо своју безбедност на дужи рок. Наравно, и ми ћемо преузети обавезу да обезбеђујемо безбедност нашег савезника - Русије. То су равноправни односи две суверене државе", нагласио је председник Абхазије, Раул Каџимба.
Извор: TASS: Russia - Russia-Abkhazia treaty means creation of collective security system — Abkhazia president
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!