The Saker: Пол Крејгг Робертс и Глен Гринвалд су у праву – Хилари је опасност

Управо сам прочитао чланак Пол Крејг Робертс: Следећи председнички избори ће гурнути свет ближе рату | The Vineyard of the Saker. ПКР у своме наводи чланак Глена Гринвалда “Циници, склоните се: постоји истинска узнемиреност због кандидатуре Хилари Клинтон”. Оба аутора се слажу да је могућност да Клинтонова постане председник веома лоша вест, а ПКР чак помиње опасност од рата.


На жалост, морам да се сложим са обојицом. Хилари је суштински израз свега што није у реду са САД, а после апсолутно катастрофалног председниковања Барака Обаме, Хилари ће морати много тога да доказује и себи и свом гласачком телу и основици снаге (које Гринвалд описује у свом чланку). Нећу понављати све аргументе Робертса и Гринвалда, само ћу додати да сам апсолутно уверен да је Хилари довољно и залуђена и арогантна да верује да може злостављати Русију, и употребом војне силе. Нека звучи наивно, али ћу додати да мислим да је она такође једноставно зла особа.

Проблем је, наравно, што Русија неће устукнути. Не код питања која су за њу од очигледног стратешког значаја, егзистенцијална. Што је у великој мери будућност Украјине. Бојим се да ће војна конфронтација са Русијом за САД бити “ко први трепне кукавица”, док ће за Русију то бити питање опстанка. Сви знамо чиме се то може завршити.

Можда две снаге могу да спрече ово срљање у рат: хипотетички део владајућих једнопроценташа који би схватио колико би такав рат за САД био опасан, и Здружени генералштаб. То, или унутрашња криза која би федералној влади исисала довољно снаге да не може да настави са иностраном империјалистичком политиком.

У сваком случају, морам да кажем да са зебњом гледам на будућност.

The Saker

ПС: Ово намеће питање да ли ће републикански кандидат бити ишта бољи. Све што могу да кажем јесте да је Џеб Буш интелигентан човек (барем зна страни језик) и да ми не изгледа да је залуђен. Да ли је то шта боље ? Можда.

Извор: The Vineyard of the Saker: Paul Craig Roberts and Glenn Greenwald are right: Hillary is truly dangerous
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!