The Saker: Лоша времена за путиномрзитеље

Не знам да ли сте приметили, али уобичајена гомила путиномрзитеља је ових дана била неуобичајено мирна, а нарочито они које зовем “Ура патриотама”. Неки од њихових блогова једноставно су затворени, други су очигледно замрзнути, а они који су још минимално активни имају врло мало посетилаца (не, нећу их именовати, принципијелно, да не бих наводио било какав саобраћај према тим депонијама). Сви су уморни од омиљеног им мантрања – “Путин је продао !”, “Путин је издао Новорусију !”, “Путин је марионета олигарха”, итд. Разлог том наглом паду енергије је једноставан: путиномрзитељи су управо претрпели низ болних политичких пораза. Да их погледамо, један по један:

1) Русија је поново потпуно одврнула военторг славину и то учинила скоро отворено (отуда велики конвој камиона у центру града Доњецка, да буду стопостотно сигурни да је снимљен и постављен на Јутјубу). Да ли ће то бити довољно да се хунта одврати од напада не зна се, али чињеница је да се идеја да је Русија “продала Новорусију” сада демонстративно показала лажном.

2) На Валдај клубу, Путин је говорио антизападно више него икада (транскрипт овде), више против Запада него и у свом чувеном говору у Минхену 2007. године. И како га Михаил Хазин тумачи – исправно, врло је вероватно да ће Путин ускоро поставити ултиматум Западу о новим правилима у међународним односима. То ћемо видети у његвом обраћању Савезној скупштини.

3) Неколико кључних новоруских вођа је отворено изразило своју пуну подршку и поверење Владимиру Путину: Гиви, Моторола, Безлер и други.

4) Александар Захарченко је изабран надмоћном већином новоруских гласова. Недељама су нам путиномрзитељи причали да је Захарченко човек Кремља (то ће рећи да ће продати Новорусију) и да му људи у Новорусији не верују. И овај мит је – пућ.

5) И на крају, ура-патриоти су покушали да Игора Стрелкова намаме да учествује у националистичким демонстрацијама “за Новорусију”, уствари “против Путина”, а он их је оштро одбио. Стрелков је рекао да, иако је све било далеко од савршеног, они који позивају на уклањање Путина раде у интересу “непријатеља Русије” и да покушавају да “запале сопствену кућу” (Пуковник Касад је то покрио – на руском – овде, овде и овде, а надам се да ће енглески Касад то превести).

Другим речима, у релативно кратком временском периоду су побијене све лажи путиномрзитеља – народ Новорусије је направио “погрешан” избор, а сада чак и Стрелков оштро осуђује ове псеудопатриоте.

Није ни чудо што сад у тишини лижу своје ране …

И желим да разјасним следеће. Да се зна. Иако од срца презирем те путиномрзитеље, због њихове интелектуалне неискрености и зато што су у најбољем случају корисни идиоти, ја не оптужујем све који су критични према Путина да су и они путиномрзитељи. Постоје стварни проблеми у Русији, а Кремљ шеврда, час тамо, час ‘вамо. Као што сам много пута рекао, дешава се борба на живот и смрт између “Путинових људи” (Евроазијских суверениста) и прозападних “big money” Атлантских интеграциониста . Путин се бори на два фронта истовремено: против Америчке империје ван Русије, и против, како је он назва “пете колоне” у Русији. Истина, Путин побеђује на оба фронта ( чини ми се да је његов последњи рејтинг популарности близу “стратосферних” 88% ), али он још није остварио никакву одлучујућу победу ни на једном од та два фронта.

Добра вест је да људи Русије и Новорусије очигледно разумеју шта се дешава и да не зарезују псеудопатриотске аргументе путиномрзитеља. То не значи да је Путин некакво божанство које се не може и не сме критиковати, али да би критиковање било веродостојно руским и новоруским људима, критика мора да буде интелектуално поштена, заснована на чињеницама и добронамерна, а не само кампања блаћења.


The Saker

Извор: The Vineyard of the Saker: Bad times for Putin bashers
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!