Зашто западни медији неће никада приказати Путинову тросатну конференцију за штампу

Један по један, молим
Замислите западног лидера да три сата уживо одговара на питања непријатељски настројених медија.

Да ли би председник Обама могао да буде преко три сата пред стотинама новинара, без припремљених питања и одговора и без телепромптера ? Тешко. Врло тешко.

А Хилари ? Би ли госпођа Клинтон могла да преко три сата и поштено одговара на ничим ограничена питања домаћих и страних новинара, а да нема телепромтера да јој помогне? Нема шансе.
Џон Мекејн ? Има ли икаквих шанси да би сенатор Џон Мекејн могао да на интелигентна питања одговара петнаестак минута ( о три сата да не говоримо), а да не прибегне прозивању, хушкању на рат и промени режима. Ма 'ајте, молим вас !

Камерон, Оланд, Меркелова ... нема шансе. Европски лидери су марионете америчке политике и вероватно не би могли да накупе пола сата независног мишљења, а камоли три сата дебате уживо.

Оно што смо јуче видели - по десети пут - је нешто најстранспарентније што се може добити од свих светских лидера ... и западни медији управо због тога мрзе и Русију и Путина.

Десета Путинова годишња конференција за новинаре - њен формат, дужина и укупна транспарентност Путинова - све су то чињенице на основу којих би нормално људско биће лако могло да закључи да сви западни лидери блебећу, а да је пропаганда мејнстрим медија о руској агресији, поређење са Хитлером и диктаторским аспирацијама Путина - гола лаж.

Нема ни једног јединог диктатора на планети, ниједног живог владара, ниједног министра или премијера, који би имао муда и нерва да седне испред толико домаћих и страних новинара и одговори на свако питање бачено њему или њој, само са оловком и папиром при руци.

Путин је одговарао на питања украјинских и новинара ББЦ-а, Ројтерса, "Фајненшел тајмса" и свих могућих медијских кућа које га свакодневно разапињу - једноставно је на отворен и поштен начин учествовао у дебати пред очима целог света.

Ништа се није скривало, освежавајуће је било гледати тог човека. Да ми је да је мој председник тако отворен и приступачан.

Али, транспарентна јавна дебата је последња ствар коју би пожелеле западне државе. Оне воле да раде у сенци, држећи своје грађане тотално зомбификоване. Оне никада не би своје лидере изложиле опасности неприпремљених питања и одговора налик овој десетој годишњој конференцији за новинаре.

Наприближнија ствар коју западне државе имају је брифовање штампе Џејн Псаки у Стејт департменту, које је више урнебесна комедија него интелигентна расправа.

Нека Запад мрзи Путина колико год жели ... само да видим да Обама, Камерон или Меркелова ураде  ово што је Путин по десети узастопни пут урадио, а затим одступе. Нека им мржње, нека остане.


Аутор: Алекс Христофору
Извор: Русија инсајдер
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!