уторак, 02. децембар 2014.

The Saker: Цитат Путина који објашњава све ...


Моје бугарске колеге су ми увек говориле да ће сигурно спровести Јужни ток, без обзира шта се дешавало, јер то одговара њиховим националним интересима. Али се то, нажалост, није обистинило. Ако је Бугарска лишена могућности да делује као суверена држава, онда би бар од Европске комисије требала да тражи новац на име изгубљене добити, јер би директни приходи бугарског буџета били најмање 400 милиона долара годишње. Али, на крају крајева, то је и избор наших бугарских партнера; чини се да имају извесне обавезе. Ипак, то нису наша посла - то су посла наших партнера.

Владимир Путин

Извор: The Vineyard of the Saker: The quote by Putin which says it all...
превод. Ћирилизовано за The Saker Српски

The Saker: Руси су просто јадни што се тиче јавног информисања

Јучерашњи споразум Русије и Турске је звекнуо Европску унију бар колико и руске реталијаторне санкције, забрана увоза европских пољопривредних производа. Човек би помислио да ће са таквом победом Руси једва чекати да је мало образложе, па и да од тога направе какав добар ПР.

Али јок.

Управо сам посетио енглеску верзију странице руског председника у нади да ћу наћи потпун превод конференције за новинаре Путина и Ердогана. Погледајте шта сам нашао:Јесте. Шах.

А шта има на енглеској страници Министарства спољних послова:Јесте. Министарство спољних послова мисли да 22. новембар спада у “Актуелно”.

Тешко да би се за мене могло рећи да сам велики поштовалац Стаљина, али када видим како ови људи раде не могу а да не мислим о томе како би у Стаљиново време били пострељани као саботери …

Тачно чујем неке од вас – антидржавне либертаријанце – како мисле да држава једноставно не уме и да за већину ствари није способна. Мислите да је само држава таква ? Ха ! Погледајте данашњу страницу “Гаспрома”:Јесте. Тако мегагигант тежак ко зна колико милијарди долара схвата “информисање”. У мојој бакалници умеју боље …

Многи у свету мисле да је Русија сатерана у ћошак, да губи Други хладни рат против Империје, да руска привреда само што није пукла, да санкције имају драматичне последице, и тако даље, итд. Делом, то је због излагања “Идиот тјубу” (телевизији, коју многи у Русији називају Зомбо-кутијом, кутијом која од људи прави зомбије) и другим масмедијима. Али, као што рекох, то је само делимично објашњење. Главни кривци су руска држава и руски државни медији – укључујући РТ – који по свему судећи не знају ни основни ПР, као:

1) Када се нешто важно дешава, крваво радите на томе да пружите симултане преводе на све важније језике, поставите видео снимак и обезбедите транскрипт.

2) Проверите да ли су добре инфографике, фотографије, снимци и презентације доступни новинарима и блогосфери.

3) Обезбедите контакт информације о појединцима који би одговарали на питања, помогли у организовању интервјуа, пружали основне информације, итд.

Али јок, не у Русији. Очигледно да се у Русији сваки успех мора да крије као да је каква срамота.

Мислим да се Порошенков режим (опет) осрамотио постављајући странце за министре. А опет, када видим како су Руси у јавном информисању апсолутно и терминално некомпетентни, пожелим да престану да се брукају и да ангажују неку америчку ПР фирму. Погледајте сајт Министарства спољних послова. Будимо искрени, америчка клинарија, средњошколци, би урадила боље.

Тужна стварност је да је поштено “покривање” руских политичких догађаја из иностранства изузетно фрустрирајуће и разочаравајуће искуство. Добијате тачно НУЛА помоћи од људи који би требало да буду највише заинересовани за ваш труд. Хвала Богу на руској блогосфери која је препуна посвећених и талентованих људи (Пуковник Касад, Ана вести, Казура, Јужни фронт, Анти-Мајдан и многи, многи други), који раде, у свом слободном времену, оно за шта се на Западу плаћају да раде високоплаћени професионалци.

Добро де, Русија ће на крају победити и на крају ће свима постати јасно да ЕУ не може да заузме Русију, као што ни Англоционистичка империја не може да победи и заузме “Русија+Кина комбинацију”. Ма временом ће људи схватити чак и то да су Русија и Кина сковали стратешки савез који их чини моћнијима од САД, ЕУ и НАТО заједно. Али стварно се надам да ће Путин наћи времена да поотпушта све имбециле задужене за руско јавно информисање, поотпушта их и замени са новом генерацијом младих Руса који схватају шта и како се мора радити. Или то, или да запосли Амере.

The Saker

Извор: The Vineyard of the Saker: Saker rant: Russians are just pathetic at public information
Превод: Ћирилизовано за The Saker  Српски


Бугарска у медвеђем загрљају Европе (украјински и српски дежа ви)


Од Мајдана је прошло годину дана. Шта је Мајдан донео Украјини. Земља још није ушла у зону европских интеграција. Показало се да су сва обећања нових власти неиспуњена. Привреда Украјине је тренутно на ивици банкротства, земља је у акутној енергетској кризи, а све док траје грађански рат којег је покренула влада. Русија, увек пријатељ украјинског народа, одједном постаде непријатељ. Човек се не може отети утиску да је земља окренута наглавачке. И све се то дешава уз активну подршку Запада и Европе. међутим, интеграција Украјине у Европску унију и даље постоји само у причи, односно, земљом ће сада и званично владати представници Европе, САД, па чак и Грузије. Такву одлуку је донео председник Украјине на седници Врховног савета - значи, он више не верује сопственим људима. Није тешко предвидети даљи развој догађаја у Украјини.

А сада нека ми буде допуштено да кажем нешто о земљи која је пример и може отворити очи оним људима који још увек верују у понуђени им рај на земљи који се зове Европска унија. Реч је о Бугарској. Да би се упознала ситуација у Бугарској, не плаћа се пут на црноморску обалу, већ се иде десетинама километара у унутрашњост. Тамо се види право лице земље: сиромаштво и градови у рушевинама, масе незапослених и уништена бугарска привреда.

Срећна лица младих нећете видети на улицама, јер су већином напустили Бугарску и раде у другим земљама. Неки су отишли заувек. Бугарска умире у медвеђем загрљају Европске уније. Народ сад живи у демократији и допуштено му је да презире и грди владу, али испод гласа, јер ако сте гласнији, а имате посао, највероватније ћете га изгубити. А ако, не дај Боже, споменете Русију и Путина, онда сте у року од највише недељу дана почаствовани местом на црној листи, оптужени за све смртне грехе и, наравно, проглашени за шпијуна и присталицу Русије.

Граница јесте отворена и може се отићи у Западну Европу. Али ко, како и с чим може да изађе ? Према владиним подацима, незапосленост је 18%, али је то ноторна лаж. Стварна незапосленост је 45%, сваки четврти радно способан грађанин Бугарске не може да нађе одговарајући посао. Тачно, земљу могу да напусте, чињеница је да је граница отворена, али бугарски стручњаци у иностранству не могу да раде као менаџери, инжењери или технолози, они могу добити посао само као физички радници или перачи судова. И само су гастарбајтери.

Бугарска јесте ушла у Европску унију, али Европска унија није у Бугарску. Да ли се ишта променило у структурама власти ? Позитивних промена није било, само негативних. Стопа корупције расте, јер су ти исти корумпирани званичници само усвојили методологију и прописе Европске уније.

Земља добија донације за развој, али средства некако испаре. Новац је за џепове функционера и "унутрашњи круг". Земља је скоро уништена, а уништила ју је Европска унија.

Бугарска влада је неефикасна и једино што ради је узимање кредита од ММФ. Међународни монетарни фонд је дао свој допринос успостављању нове економске политике. Нова економска политика подразумева планско уништавање бугарске индустрије и приватизацију предузећа по багателним ценама. Све што се може исећи у старо гвожђе исечено је, а пољопривреда је уништена. Уништен је и систем високог образовања, велики број универитета дипломе даје за мито.

Ту је и демографски проблем. Пре него што је земља ушла у Европску унију било је девет милиона Бугара. После интеграције, Бугара је седам милиона. Млади људи не желе да имају децу, тако је природни прираштај становништва заустављен. Види се и јаз између генерација - родитељи су приморани да оставе децу код бабе и деде. Децу не виђају и не учествују у њиховом васпитавању, јер живе и раде у другој земљи.

И то је цена коју Бугарска мора да плати да би ушла у Европску унију. Бугари су хтели бољи живот, не ово што су добили. Бугари су сурово преварени, никада их нико није питао да ли желе да живе у ЕУ или не. Слушали су западну пропаганду и надали се да ће после уласка у ЕУ живети боље.

Улазак у ЕУ је била предност само за банду олигарха, која се обогатила на распродаји националне привреде, док су обични људи прекорачили праг сиромаштва. Нема их много у Бугарској који уживају у животу, огромна већина само покушава да састави крај с крајем. Узмимо један пример, 36-годишњег фотографа, планинара и револуционара по имену Пламен,. Живот је томе човеку постао неподношљив, јавно се спалио на тргу испред Градске скупштине у Варни. Пламен се запалио у чину протеста против сиромаштва, корупције и непоштене владе. Како је земља умирала, он није видео смисла у животу.

Његова језива смрт није била јединствен инцидент. Још пет људи се запалило на крају тешке зиме. Један од тих људи, отац петоро деце, Венцеслав Василев, изгубио је посао, а судски извршитељи су запленили имовину његове породице зарад дуга од 219 евра за воду. Трајан Петров, такође незапослен, коме је било 26 година, такође се спалио, јер је и он изгубио наду у бољи живот, сматрао је да нема другог излаза. Бугарска је православна земља која не пати од радикализма или фундаментализма и чињеница да се у њој људи самоспаљују је шокантна. Самоубиство из политичких разлога је раније у Бугарској била непозната појава. Самоспаљивања можемо сматрати политичким убиствима. Ти људи су умрли смрћу мученика.

Шта се то десило с Бугарском, земљом која је пре уласка у Европску унију цветала ?

Пензионери су јануара 2012. године добили рачуне за струју два пута веће од просечне пензије. Чак и да су престали да купују храну, рачуне за струју опет не би могли да плате. Када им је запретила непосредна опасност од смрзавања, јер се готово сваки стан у земљи греје на струју, десетине хиљада људи је изашло на улице својих градова. Један политичар је рекао да је празан фрижидер победио телевизор. Може се до бесвести причати о "еуропским демократским вредностима", међутим, то се на хлеб не маже. Али, чим постаде топлије, телевизор поново поче да ниже победе.

Зашто су Бугари добили толике рачуне за струју ? У Бугарској је Европска унија зачела "електричну револуцију" којом је уништен бугарски енергетски сектор. Термоелектрану "Марица - Восток" и нуклеарну електрану у Козлодују су изградили совјетски стручњаци и оне су служиле као основа за снабдевање енергетског система земље. Бугарска влада је 2001. године обе електране, и "Марица - Восток" и нуклеарну електрану у Козлодују предала мало познатим америчким компанијама и, што је посебно важно, обавезала се да ће у наредних 15 година од њих куповати сву произведену електичну енергију по највишим ценама.  Под притиском САД, после "демократизовања" Бугарске, пројекат друге нуклеарне електране "Белене" је затворен, а затварање нуклеарне електране у Козлодују је било услов да се Бугарска прими у ЕУ. Те нуклеарне електране би земљи омогућавале јефтину струју, функционисале би, као и прва што је, ефикасно и без икаквих проблема. Ипак, политика је победила економску рачуницу, четири од шест блокова је заустављено. Сада Бугарска мора да купује "зелену" струју по десет пута вишој цени од струје нуклеарне електране "Козлодуј".

Незапосленост на некада индустријском северу земље достигла је 60%. Има један бугарски виц, каже да постоје само два начина изласка из кризе: Терминал А и Терминал Б (аеродромски терминали). Сада је у земљи горе но што је било под Турцима петсто година. јер тада је земљу уједињавала идеја националног ослобођења, а сада пад животног стандарда узрокује деморализацију друштва.

Цене некретнина су толико ниске да је око 300 000 богатих Руса покуповало имања и куће за викендице.

Када је постојао СССР, Бугарска је имала загарантовано тржиште за своје производе. Добијала је све врсте стратешких сировина у замену за лојалност. У СССР се извозило 86% добара које је Бугарска производила, али после Горбачовљеве издаје, привреда земље је пропала. Но, Европа нема намеру да је врати на ноге. Запад је истерао своју теорију нехуманог економског дарвинизма, чија је суштина у одбијању финансирања било каквог социјалног програма и преласку бугарског друштва у режим природне селекције. Нема везе што овај приступ не важи у њиховој кући, на Западу, већ је само за извоз, "Новоеуропљанима" је речено да је то једини начин за изградњу друштва општег благостања. Запад за то чак има и посебан израз - "шок терапија". Бугари су, заједно са осталим словенским народима, и Украјинцима у последње време, заправо постали лабораторијски мишеви за испробавање десничарске конзервативне утопије.

Бугарску је 2001. године, као резултат председничких избора, предводио Немац: дипломац америчке војне школе Симеон Сакс-Кобург-Гота, који се још 1955. прогласио царем Бугарске, а совјетске године провео у Шпанији. За своје владавине, председник - цар је омогућио велику распродају земље, усвојен је закон о реституцији, захваљујући коме су на његово име сада регистровани Палата Врана у Софији и огромна имања.

Чешке, аустријске и немачке компаније су покуповале све системе за дистрибуцију електричне енергије. Французи су купили градске водоводе. Бакрена руда се продаје белгијским компанијама. Рудник злата "Челопек" је за 2 милиона гривни продат страној компанији регистрованој у Канади и данас Бугарска добија 2% од цене извађеног злата. Количина произведеног злата - тајна. Дакле, до раста БДП-а у 2000. години дошло је само због опште распродаје државне имовине.

И пољопривреда је уништена. Сада Бугари једу турски парадајз, холандске фефероне, кинески лук и француски кромпир. А живе у некада аграрној земљи. Да, заиста некада, јер пољопривреда је потпуно уништена због уласка у ЕУ. Пољопривредници на Западу добијају субвенције, али тога за бугарског пољопривредника нема. Сличан процес се одвија и у данашњој Украјини. Украјинска привреда је на издисају, биће самоспаљивања и у Кијеву. Ретко кад учимо на туђем искуству. Док нас не стрефи, не знамо. Али постоји опасност да ће то што нас стрефи, што нам се догоди, бити смртоносно, и да ће Украјина, као Бугарска, умрети у медвеђем загрљају Европе.Аутор; Јелена Писарева, новинар из Доњецка
Извор: The bear hug of Europe and its consequences for Bulgaria — Novorossia News Agency
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

НАТО установљава траст фондове за пружање војне помоћи Украјини

Средства су намењена за реформу и модернизацију украјинске војске у логистици, командовању и контроли, сајбер одбрани, војној медицини и рехабилитацији рањених, рекао је генерални секретар НАТО-а


БРИСЕЛ, 2. децембар / ТАСС /. Земље НАТО-а су установиле четири траст фонда за пружање помоћи Украјини у војним реформама.

Министри спољних послова земаља НАТО су званично покренули ове фондове у уторак.

САД планирају да повећају војну помоћ Украјини /© AP Photo/Visar Kryeziu /

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је изјавио да су средства намењена за реформу и модернизацију украјинске војске у четири сектора: логистике, командовања и контроле, сајбер одбране, војне медицине и рехабилитације рањених.

Столтенберг је рекао да НАТО нема могућности да испоручује оружје Кијеву. Многе земље чланице помажу Украјини поред онога што се ради кроз НАТО канале, укључујући пружање економске помоћи и успоруку војне опреме, рекао је генерални секретар.

The Saker Српски: Ова вест добија своју стварну димензију тек уз познавање садржаја појма “траст фонд”. На жалост, у брзопотезном петоминутном гуглетању нисам нашао на задовољавајуће објашњење на српском, али онима који користе енглески мислим да је довољно ово:Trust Fund Definition | Investopedia. Сигуран сам да се и на другим језицима може наћи дефиниција, која (ово за лендове које мрзи да сами траже) јасно показује да НАТО, ето, не може да својим оружјем и људством учествује у сукобу, али ништа не може ни када се, је ли, добри људи, хуманитарне организације, “социјално одговоран” бизнис и брижне државе одлуче да дају штогод сиротој кијевској хунти.

Извор: TASS: World – NATO sets up funds to provide military assistance for Ukraine
Превео и приредио: А.Јовановић

The Saker: Гас или ко добио, ко изгубио, ко се ...

Ово ће бити без много приче и анализирања.  Сигуран сам да ће неко то већ урадити у наредна 24 сата. Али ћу рећи ово:Украјинци су уцењивали Русију око гаса, отуд Северни ток и Јужни ток. Бугари су одлучили да буду послушни еуробирократама, отуд руски дил са Турском. На 63 милијарде кубних метара. Случајно, на максимални капацитет Јужног тока. Али, то је краткорочно. Дугорочно је ово: Русија ствара јединствену дистрибутивну мрежу која ће моћи да гас из било ког дела Русије пошаље до било ког дела руске границе.

(Напомена: Право тржиште за за руски гас неће бити липсавајућа привреда ЕУ, већ све веће и енергије гладно мега тржиште Кине. Такође, Русија Кини продаје свој супериорни С 400 ракетни систем, чиме се остварују ноћне море Тајвана и САД. Што све подразумева планине новца, огромне пројекте и дубоку стратешку сарадњу у наредним деценијама.)

Што се тиче Турске, "верне" чланице НАТО и савезнице САД, Турска је била више него срећна што може да забије нож у леђа ЕУ, која јој је одбијала чланство деценијама. И не само да је Турска потписала споразум са "Гаспромом", такође је договорено да јој Русија практично изгради нуклеарну индустрију. Русија и Турска су се такође договориле да појачају трговину и туризам. Политика је политика, али посао је посао. Ту нема ништа лично, али Ујка Сем може да се ... знате већ :-)

Што се тиче блентавих Еуропљана, остали су у забезеку. Посебно недотупавни бугарски и српски политичари, који сад изгледају као идиоти и мораће штошта да објашњавају народу свом.

Немачка привреда трпи због прекида трговине са Русијом, Меркелова се нашла у небраном грожђу. Исто као Оланд, који сада мора да објасни зашто се Француска суочава са огромним губицима због дебакла са "Мистралима".

Како ја то видим, Русија не само да ништа није изгубила, већ је остварила две ствари од кључне важности; сада је ставила Турску на своју страну (што није тривијалан успех с обзиром на питања Ирана и Сирије) и створила ситуацију у којој европске санкције једино боле ЕУ. Како то неко представља као пораз Русије је ван моје памети.

Што се тиче старе лоше Америке, она се бави саботирањем сопствене индустрије гаса из шкриљаца и подривањем Саудијске Арабије држећи цену нафте доле. Каква је то дугорочна стратегија ? Одржива ?

Коначно, док Империја још увек прича о санкцијама, Русија је заокупирана куповином злата. Много злата.

Можда се питате кај Кијев дела. Кијев кани да преполови потрошњу плина ( и остави велики део становништва без грејања и топле воде) и људима из Донбаса покраде пензије. Али Кијев нема разлога за бригу, ту му је обећана помоћ из Литваније :-)

Да ли још увек мислите да Русија губи ?

The Saker

Извор:The Vineyard of the Saker: Who won? Who lost? You tell me!
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски