Данас – вијек од рођења Бранка Ћопића

Данас се навршава тачно сто година од рођења једног од најзначајнијих српских књижевника Бранка Ћопића.

Branko Copic Данас   вијек од рођења Бранка Ћопића

Најомиљенији дјечји писац у некадашњој СФРЈ рођен је 1. јануара 1915. године у Хашанима, у Босанској Крајини, која је тада била дио Аустро-угарске монархије.

Нижу гимназију је завршио у Бихаћу а учитељску школу је похађао у Сарајеву, Бањалуци и Карловцу. Философију и педагогију студирао је у Београду.

Бранко Ћопић спада међу најплодније писце српске савремене књижевности. 

 
Његово дјело је обимно и жанровски разнолико — писао је приповјетке, романе, пјесме, комедије, сатире, филмске сценарије, приче и пјесме за дјецу.

У току свог дугог стваралачког рада, који је трајао више од пола вијека, створио је књижевно дјело које временски и тематски обухвата велико раздобље новије историје српског народа — од периода између два свјетска рата до осме деценије овог вијека.

У првом периоду стваралаштва Ћопић је приповиједао о људима свог завичаја, о његовом тегобном животу притиснутом сиромаштвом и свакојаким неправдама.

У другом периоду у његовом књижевном изразу дошло је до садржајног поистовјећења књижевно-естетских и идејно-револуционарних циљева, када је Ћопић био овјенчан славом најпопуларнијег партизанског писца, да би у трећем периоду дошло дo изражаја разочарaње у стварност социјалистичког друштва, што је потиснуло идеолошку тенденцију и интезивирало емоционалне садржаје и лирски карактер његове слике свијета 

Бранкова дјела су превођена на више десетина страних језика, од којих и на најзначајније енглески, њемачки, француски, руски…

Био је члан САНУ и Академије наука и уметност БиХ. 

Брано Ћопић је 24. марта 1984. године извршио самоубиство скочивши са Савског моста у Београду.


Извор: ИН4С

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!