Тајни план посете мексичког председника Вашингтону

Мексико, 5. јануар (Пренса Латина) Предстојећи састанак америчког председника Барака Обаме и председника Мексика Енрике Пења Нијета у Белој кући ће бити политичка представа са скривеним планом, пише дневник La Jornada.

У чланку Карлоса Фасиа се каже да Пења Нијетова званична посета Вашингтону пада у време када је шефу мексичке државе "легитимитет у црвеном и када је политички ослабљен".

Фасио то спомиње у вези са "злочинима државе у Тлатлаји и Игуали" и "мутним пословима, корупцијом и сукобом интереса", који, како он каже, утичу на окружење председника.

Лист истиче да ће Обама од јануара владати са Конгресом под контролом републиканаца, што ће му сузити маневарски простор, и да нестанак студената колеџа Ајоцинапа и друге чињенице Пења Нијета "већ три месеца држе у виртелном стању запрепашћења".

Фасио тврди да "тајни план за нодалну тачку има консолидацију Северне Америке као географског простора у који су интегрисани Канада, САД и Мексико, а под економском и војном контролом Вашингтона".

Таква консолидација настаје због конкуренције међу капиталистима на тржишту и пљачке светских геостратешких ресурса", каже Фасио.

Он тврди да повећање структуралне кризе система прате економски и енергетски ратови, геополитичка превирања и дестабилизујуће операције Пентагон - НАТО осовине у областима утицаја Русије и Кине.

Фасио у обзир узима и у октобру објављене препоруке Савета за иностране односе, "моћне светске владе из сенке са седиштем у Њујорку", која се залаже за "очување хегемоније империје" кроз повећавање интеграције са Канадом и Мексиком у смислу економске, енергетске, безбедносне, социјалне и сарадње на очувању животне средине.

Он наводи и јединствену стратегију безбедности у Северној Америци, на основу које би Обама требало да подржи напоре Пења Нијета у јачању демократског управљања у стилу који Алваро Урибе примењује у Колумбији, под покровитељством Вашингтона.

Фасио се позива и на прекограничну сарадњу "уз потчињеност оружаних снага Мексика Пентагоновој Северној команди", којом је, од 2013. године, кроз тзв. Мерида иницијативу, интензивирана обука војног особља и локалних цивила у нерегуларном ратовању, контратероризму и сузбијању побуна.

Карлос Фасио закључује да је мексички председник позван у посету Белој кући да би "више испоручио", посебно у области енергетике, уз имплементацију иницијативе управе "Ацтек" групе за отварање сектора угљоводоника.


Извор: Prensa Latina News Agency - Warnings in Mexico of Hidden Agenda in Obama-Peña Nieto Meeting
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!