ЗиЛ-ово војно возило


Испоруком последњег модела транспортера Министарство одбране Русије је донело радикално решење за превоз људства.

Руски  произвиђач камиона ЗиЛ објавио је слике новог прототипа војног возила које би могло бити модерна интерпретација америчког "хамера" или аустралијског "хокија".
Иако је нејасно је да ли ће ЗиЛ произвести цивилну верзију петотонског транспортера који би био опремљен алуминијумским фелнама од 24 инча (са спинерима) и џакузијем у задњем делу као што имају неки од модела "хамера", извесно је да ће предузеће радити ново возило за руску војску.

Министарство одбране Русије је наручило возило 2010. године са захтевом да транспортер у борбену и оперативну употребу уђе ове године.

Возило је пројектовано тако да не изгледа само футуристички, већ и да има психолошки ефекат на бојишту. У то спадају агресивне линије, као и  предња решеткаста маска која личи на чељуст, тако да транспортер подсећа на инсекта.

У садашњем облику ово возило дужине 6330мм може да превезе 10 војника укључујући и возача (1+9). Транспортер је опемљен Каминсовим четвороцилиндричним дизел мотором јачине 136 КВ (185 КС прим. прев) са ручним петостепеним ЗФ-овим мењачем.  Такође садржи дупли пренос снаге и лежи на лиснатим опругама јаке издржљивости. Укупна тежина му је скоро 5 тона, а носивост до 2500 кг. 

У неке од снажних система транспортера, које је ЗиЛ представио, спада и систем за преживљавање, са шест инфра-црвених камера за осматрање, постављених споља, које осматрачу пружају комплетну опсервацију у току дана и ноћи као и у условима смањене видљивости.



Као што фотографије показују, возило поседује хоризонтална бочна крилна врата (подсећају на крила), што војницима олакшава улазак и излазак. Задњи део возила отвара се тројним системом (више фотографија на страници извора).

Не зна се да ли ће возило бити опремљено спољним наоружањем, али је извесно да ће руској полицији и војсци вероватно бити испоручен нови модел транспортера.


ЗиЛ је познат као произвођач тешких оклопљених (блиндираних) возила за дипломате, а пре свега за председнике држава. И поред тога,  председник Русије Владимир Путин недавно је потписао уговор са Порше дизајном о помоћи у израдњи његовог следећег луксузног аутомобила.

Напомена преводиоца: Као што видите, у сваком чланку западних медија мора да се уметне нека „добронамерна примедба“, као ова у последњој реченици аустралијског Моторинга.

Извор: ZiL military vehicle - motoring.com.au
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превео: Милорад Ђошић, пензионисани пуковник авијације - пилот

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!