Пуковник Касад: Жестоке борбе за Дебаљцево пред прекид ватре 15. фебруара


Прекид ватре који ће по Минску 2 ступити на снагу 15. фебруара даје велики подстицај обема странама да појачају војна дејства.

Кијевске снаге покушавају да се повежу са дебаљцевским џепом, побуњеници желе транзитни центар који су заузели


Ово је скраћена верзија чланка Colonel Cassad - Ситуация на фронте к вечеру 12 февраля преведеног на енглески Colonel Cassad (in English) - The situation at the front by the evening of February 12th . Ћирилизовано преноси скраћену верзију Русија инсајдера  из следећих разлога:

- у њој су садржане најбитније чињенице и Рожинова опажања;
- написана је коректнијим енглеским језиком (што није ништа чудно, Русија инсајдер је сајт који воде неруси, махом са енглеског говорног подручја);
- може да послужи неким српским лакопрстим медијима као узор, да је добра и поштена продукција могућа уз сву коректност и навођење извора, као што то чини Русија инсајдер;
- да би смо уштедели на времену, јер ни изблиза немамо довољно преводилаца да би смо покрили све најважније (ово је и позив, ваљда ће стићи до правог уха).

Дебаљцево

И поред све приче о непостојању обруча, хунта је покушала и није успела да одблокира пут М-103 и заузме Логвиново.

Учињени су прилично озбиљни покушаји, изазвани како војном потребом спасавања опкољених снага у дебаљцевском џепу, тако и политичким разлозима, јер би деблокирање џепа до 15. фебруара хунти омогућило да држи преостали део дебаљцевског "језичка" (пролаза у и из "џепа" - прим. прев.) у периоду "примирја".

У складу с тим, војна и политичка нужност ће хунту натерати да до краја појача нападе своје светлодарске групе на Логвиново. Нижњу Лозовају и узвисине у реону Санжаровке.

За хунту ће бити веома важно да то изведе до 15. фебруара, јер би се тако евентуални успеси фиксирали у оквир потписаног споразума о прекиду ватре.

Када би држала Дебаљцево, онда би хунта имала бар делимичну контролу над витално важним саобраћајним чвориштем, а опкољавање не би довело до логичног краја.

Начелник украјинског генералштаба Муженко предводи операцију деблокирања опкољене групе. Очекује се да ће додатне резерве из правца Артемовке бити упућене у најскорије време, јер је хунта тамо концентрисала два тешка тенковска батаљона и разне јединице за појачање.

Иако се фронт код Попаснаје стабилизовао, било би сасвим логично да хунта покуша да искористи свој главни адут на овом правцу не би ли решила дебаљцевску оперативну кризу.

Доста говори то што је Порошенко, упркос извештајима о офанзиви хунте на Логвиново, прошле вечери у Бриселу обзнанио да су Новоруске оружане снаге прекршиле примирје, иако оно почиње тек 15. фебруара, а и нападале су УОС, а не Новоруске оружане снаге.

Али, то крваво глупирање смо већ гледали између септембра и децембра, тако да нема у њему ничег изненађујућег, наслушаћемо се тога још у наредниом данима.

Мариупољ

Хунтина "офанзива"  код Мариупоља посебно је била неуспешна и бесмислена. Обе стране су се вратиле на почетне положаје, раздвојене траком која подсећа на ничију земљу.

Свеукупно гледајући, те активности су више биле лични Турчиновљев ПР и стварање фона за самит у Минску. И севернолугански фронт је остао стабилан.

Гранатирање 

Гранатирање градова није престало и можемо бити сигурни да ће током преосталих дана до могућег прекида ватре хунта покушати да испали максималан број артиљеријске и ракетне муниције на градове Донбаса. Наравно, за гранатирање ће бити оптужени НОС и "руски плаћеници".

Зато што обе стране савршено добро разумеју дубиозну природу споразума из Минска, хунта и даље држи генералну линију усмерену на максимално уништавање друштвене, индустријске, и економске инфраструктуре Донбаса, коју хунта нема намеру да обнавља, јер за то нема ни жеље ни средства.

Дакле, градови Донбаса ће наредних неколико дана сигурно бити гранатирани, што ће довести до нових жртава и разарања. НОС немају војне моћи да ове нападе потпуно спрече, у најбољем случају могу да сузбију хунтине ариљеријске положаје на пар локација, смањујући могућу штету.

Очигледно је да ће НОС покушати да своје очекиване губитке код Дебаљцева надокнади тукући по јединицама УОС које покушавају да се пробију из обруча.

Губици и ратни заробљеници

Хунтини губици су се последњих дана повећали због дебаљцевског џепа, што је типично за ситуацију обруча. Број ратних заробљеника се повећао и примећени су покушаји предаје упркос присуству "нема повлачења" јединица (опак антисовјетски мит о пуцању у леђа сопственим војницима украјинска страна је сада остварила, а такође им "сузбија жељу" да се повлаче ка насељима, што омогућава Новоруским оружаним снагама да још више стегну прстен обруча.)

Али, и наше снаге су имале губитке, углавном у блокади "језичка" дебаљцевског џепа, где су борбе посебно жестоке. Хунта нам је највеће губитке нанела артиљеријском ватром.

У самом џепу непријатељев систем одбране се још није распао, али се ипак види паничење, које ће сада бити повећано, због чињенице да је време за које ће морати да се одрже фиксирано.
Политичка нужност

Нашим снагама ће поменути термин служити као додатна мотивација да до тог датума реше војне задатке. У том смислу, на офанзивна и дефанзивна дејства обеју страна ће утицати не само војна потреба, већ и политичка нужност.


Извори: Colonel Cassad (in English) - The situation at the front by the evening of February 12th
             Ukraine War: Bitter Fighting for Debaltsevo Ahead of February 15th Ceasefire - Russia Insider
Превео и приредио: Александар Јовановић - Ћирилизовано 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!