Подстицање абортус туризма


Широм Европе нуди се могућност прекида нежељене трудноћа преко фиктивне туристичке агенције која се зове Аборотоурисм. Помоћу непрофитне организације жене могу да изаберу где и за колико пара да прекину трудноћу. Сајт је створен на иницијативу Удружења младих ликовних уметика "Студио" уз  подршку Норвешке цивилне организације „Подршка“која је донирала око 4000 евра, а подржали су их и друге организације као Екофондација „Партнерство“ и удружење  „Патент“ (Противници патријархата) које помаже Сорош .

Уместо пута на море и плаже овај вебсајт који постоји само две недеље, препоручује градове где жене могу слободно, сигурно или под мање сигурним условима, да прекину трудноћу.  На сајту путничке агеције Абортоурисм налази се понуда за тродневни излет у Барцелону за 35,600 форинти, где поред сунца и доброг расположења могу да се добију и таблете за контрацепцију без рецепта.

У Молдавском Кишињеву за свега 62,000 форинти без регистровања у здравственим картонима може се добити могућност да се изврши хирушки прекид трудноће до дванаесте недеље, а  са лековима до девете недеље. Такође, абортус се оперативним путем изводи и у Букурешту за 134,000 форинти, а све под слоганом "овде Вам се остварују снови о личној слободи".

Могућности су бесконачне, а на појединим понудама је назначено до ког месеца трудноће је препоручљиво посетити одређени град и болницу. На сајту се такође види где је прекид трудноће нелегалан, а то је у свега две европске државе. То су Сан Марино и Малта.

Промовисање фиктивне абортус туристичке агенције је у ствари горе наведена иницијатива младих уметниха Удружења "Студио", а уз подршку Норвешке организације "Подршка" која је донирала око 4000 евра. Та непрофитна социјална иницијатива под слоганом "померимо личну границу изнад државне" скреће пажњу кроз овај "туристички феномен", да је у појединим државама отежан прекид трудноће и долазак до контрацептивних средстава, што доводи до тога да жена не може слободно да располаже својим телом, као и правом на достојанство.

Овај сајт има за циљ да "разоткрије увредљиву пропаганду, која повређује пре свега права жене, што се манифестује кроз мржњу према њој баш у здравственом систему". Другим речима предузимају се мере против полне дискриминације и подстиче се развој нивоа свести. Према њима, неконтролисани прекид трудноће је уствари друштвена одговорност, а која се  жени пребацује као кривица за учињени абортус, што је неприхватљиво. Организације Екофондација "Партнерство" и "Патент" које помажу овај сајт кажу да је здравим женама у Мађарској прекид трудноће дозвољен, али да није дозвољена и употреба "лекова" за изазивање побачаја, па је са тим одлазак у овај вид "туризма" оправдан.

Као што је више пута речено, Владина Канцеларија за контролу цивилног друштва (КЕХи) је у 61-ном од 63 пројекта којим управља Норвешка цивилна организација "Подршка" уочила неправилности. Установљено је да је значајан део норвешког новца кроз сарадњу са Екофондацијом "Партнерство" употребљаван за сарадњу са опозиционим партијама, а конкурси су накнадно намештани. Према КЕХи-ју  Екофондација "Партнерство" у појединим сегментима је преварила  Норвешку цивилну организацију "Подршка". О свему овоме води се судски поступак. Удружење  „Патент“ (Противници патријархата) уствари донира непрофитну организацију која се зове"Фондација за отворено друштво" чији се освивач Сорош, а Удружење младих ликовних уметника "Студио" подржава и Одељење министарства за људске ресурсе. Представници Министарства изјавили су за наш лист да они немају везе са удруживањем ових организација и да нису дали новац за ове намене.

Као што је познато у Мађарској трудноћа може да се прекине до дванаесте недеље што се хируршки обавља у државним институцијама. Трудноћу треба да установи лекар, а пре прекида трудноће мора да се изврши саветовање у две етапе, између којих мора да прође три дана. Потврда о трудноћи треба да се преда Саветовалишту за труднице. Пуна цена прекида трудноће је 29,710 форинти, а може и да се смањи због социјалних разлога. Креатори овог сајта указују на то да се са дванаест недеља трудноће ограничавају права жена, али признају да је мађарски закон сличан већини европских земаља.

Председница Удружења "Рода" госпођа сматра да је неприхватљививо да једна организација за људска права одобрава убиство нерођеног детета. Није истина да у Мађарској постоје ограничења за прекид трудноће. Горња граница је дванаест недеља јер после после тога плод има удове као и унутрашње органе, односно ради се о малом човеку. Са друге стране јако је пуно породица које се одлучују на усвајање деце, јер не могу имати своју.  Десет посто мајки које дају децу на усвајање, то одлучују још  у току трудноће и не прихватају прекид трудноће. Поприличан број трудница у току трудноће се предомисли и саме одгајају децу. Женама које нису планирале  трудноћу требало би указати на ову могућност, додаје госпођа Мориц.

Ова интернет страница пише и то зашто ни од кога не можете захтевати да уместо прекида трудноће роди дете и да наусвајање. Одговор је "зато што би то било исто као и да неком насилно извадите бубрег, јер има мало донора у Европи".


Извор: Мађар Немзет
Инфографика: ABORTOURISM - projektbemutató
За Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО превела: Габријела Ђошић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!