Пуковник Касад: Дебаљцевски џеп. Детаљи. Видео.


Данас смо успели да добијемо прецизније информације о дебаљцевском џепу, од оних који су имали везе са стварањем и ликвидацијом обруча.

1. Све у свему, у џепу јужно од Логвинова било је остало 4,5 хиљаде људи од првобитне групе од 8-9 хиљада. У суштини, група је преполовљена. Пресудан успех је био изненадни напад на Угљегорск, после чега су догађаји почели да се одвијају у нашу корист, после неуспешне офанзиве на подручју Светлодарска.  Пропусти током офанзиве дешавали су се због проблема у војној сарадњи између различитих јединица, недостатка муниције и тешког наоружања у неким војним јединицама ЛНР, али и због упорног отпора неких хунтиних јединица, који је превазишао очекивања.

2. Када је група "Охлон" заузела Логвиново, тамо су прераспоређени  ГРУ ДНР Спецнац, који су, у жестоким борбама, одбили офанзиву за деблокирање групе из обруча и уништили њихових 18 оклопних возила.  Спецнац су у тим  борбама имали озбиљне губитке - петорица су погинула, више од тридесет их је рањено (губици су углавном нанети снажном артиљеријском ватром). У суштини, дејства групе "Охлон", која је заузела Дебаљцево, и ГРУ ДНР Спецнац, који су одбили контранападе на Логвиново, предодредила су успех целе дебаљцевске операције, која је једно време запела у пределу Мироновке. Треба истаћи да су браниоци Красни Пехара успели да одрже положаје важне за Новоруске оружане снаге, јер се они касније могу користити за опкољавање светлодарске групације непријатеља.

3. Што се тиче изласка из обруча - део хунтиних снага изашао је из прстена тако што је оставио тешко наоружање - по споразуму (то јест, поновила се ситуација код Старобешевог, када је група која је хтела да изађе из иловајског џепа предала своје тенкове и неколико пешадијских борбених возила), а снаге које су хтеле да се пробију, дакле без споразума, као код Иловајска, су уништене; опет су неки идиоти сматрали да се споразум (пролаз у замену за оружје) њих не тиче. Око 500 људи су прихваћени као ратни заробљеници, отприлике исти број је покушао да шмугне преко поља и сеоских путева северно од пута М-103, неки од њих пешке. Највећи део тешког наоружања је једноставно остављен у обручу (или по споразуму или зато што им није требало у бежанији, тако да има заиста пуно трофеја). Све у свему, различите врсте јединица које су успеле да изађу укупне су величине 1-1,5 батаљона. Сва артиљерија, већина оклопа и значајне залихе муниције су остављени у обручу. Све бајке о организованом изласку само су пуста пропаганда.

4.  Што се тиче хунтиних губитака: број од 1200 до 1500 погинулих за дебаљцевски појас је реалнији. Нису ми детаљније говорили о нашим губицима, али су и они прилично велики, како у људству (највише у јануару) и материјалу (мада трофеја има више него довољно да се надокнаде материјални губици). Артиљеријска ватра и СВЛР-и непријатеља су нам, као и раније,  у целој операцији нанели највеће губитке, али је наша артиљерија код Дебаљцева успела да "надпуца" хунтину.

5.  Све у свему, дебаљцевска сага се успешнио приводи крају, хунтина групација је потпуно поражена и за неколико дана ће моћи да се каже да је крај битке за Дебаљцево, такође и крај зимске кампање у 2015. Сумираћу резултате офанзиве и битке за Дебаљцево за који дан.

Погледајте овај сјајан видео снимљен код Чернухиног:


Аутор: Борис Александрович Рожин
Изворни текст на руском: Colonel Cassad - Дебальцевский котел. Подробности
Извор: Colonel Cassad (in English) - The Debalcevo encirclement. Details.
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!