Игор Стрелков: Много буке ни око чега

Бивши министар одбране о забринутости због Минска 2



Нема битних промена. Новорусија се неће предати како би Порошенко хтео, јер њихови захтеви су прикривена капитулација. "Парнер Петр Алексејевич "није схватио" своје партнере Суркова и Зурабова, који су председнику хвалили "мирном регулацију" око годину дана. Међутим, она неће проћи без пораза хунте, и они то боље знају од нас. Па чак и да је документ у Минску потписан, рат ће се наставити, биће иста ситуација као после Минска 1. Укији ће правити аранжмане за "Велики рат са Русијом".

Игоре Ивановичу, нагињете неизбежном Великом рату за Русију, а сви добро схватају да они то од нас једва чекају! Да ли је данас заиста једино могућ Велики рат? И шта подразумевате под ратом? Да ли је то нешто слично сукобу у Грузији и мешању Запада?
Претпостављам да ако један од два непријатеља жели прекид ватре, а други би борбу, да то значи да ће борбе свакако бити. И споменимо се античких класика: "Ако хоћеш мир, спремај се за рат."

Мешање "пријатеља" је почело с Мајданом, а и даље се мешају. Али сам скоро сигуран да неће рат против Русије водити сопственим рукама. Водиће рат до последњег Укија. Истина је. Они ће дати новац, инструкторе, све. Њихов план је јасан, они би да рат продужавају до тренутка када ће економска и унутрашња руска политичка ситуација довести до "дворског удара", и да од "нове владе" добију све. Они сада свиме управљају, углавном, захваљујући "петоколонашима на власти" који следе њихов план.

Игоре Ивановичу, каква је Ваша прогноза за случај пропасти Минског споразума (скоро па очигледног)? Да ли ће војска ДНР и ЛНР сама моћи да Укије одбаци од градова после ликвидације дебаљцевског џепа и уз подршку размене?

Сада то не може. Мораће то да уради у септембру и октобру, када украјинске снаге буду разбијене и деморалисане. Успешна тактика је могућа само у тој ситуацији. Урајинци имају двапут више губитака од Оружаних снага Новорусије, али им је већа војска, фронт ће бити могуће померити на безбедну удаљеност тек за најмање шест месеци. А ту нисам рачунао пети и шести круг мобилизације и масовно снабдевање војном техником са Запада. Још једном ћу подвући да имамо Минск 2, апсолутно беживотан споразум. Примирје ће умрети са вероватноћом већом од 90%. Могу да живим уз вероватноћу од 10% да Новорусија неће бити створена (али је то мало вероватно имајући у виду позицију В.В. Путина).

"Рат није вредан једне свеће". Много буке ни око чега.

Игор Стрелков

Напомена преводиоца: Мало чудна форма овог чланка са сајта Novorossia Today - испод мини-интервјуа као аутор потписан интервјуисани. Али добро. Није добро, ипак, што је Стрелков изледа у једној ствари погрешио: председници ДНР и ЛНР (али без навођења функције) јесу потписали "документ" - Vladimir Suchan: Logos politikos: What does the Protocol (Etiquette and Formalities) of Minsk 2.0 tell us about the nature of the Minsk Deal itself?

Извор:Ex-Defence Minister of the concerning new Minsk agreements | Novorossia Today
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!