Велика војна вежба у Венецуели као одговор Мадурове владе на уочену опасност од САД (видео)


Венецуелански министар одбране Владимир Падрино Лопез држи ручни противавионски ракетни лансер руске производње 9К338 "Игла-С" (СА-18), Каракас 14. фебруара 2015. (АФП Фото / Хуан Барето)

У великој војној десетодневној вежби која се одржава у целој Венецуели, ради супротстављања претпостављеној опасности од САД, учествује скоро 100,000 војника. Вежба је организивана после прошлонедељне одлуке Вашингтона да наметне нове санкције венецуеланским званичницима.

Венецуелански министар одбране генерал Владимир Падрино Лопез саопштио је да је војна вежба почела у суботу, а циљ јој је да војска буде спремна за "за своје задатке, свој циљ, а одлучна да буде победник".

Лопез је додао да су америчке санкције "непосредна опасност", због чега национална војска мора да буде спремна да се бори за независност нације.

Већина маневара биће изведена јужно од Каракаса. Остали ће се одржати у нафтоносним областима Венецуеле, као што је карипска обала.Национална војска ће испробати и спремност својих система ваздушне и противавионске одбране.

Вежба је уприличена и да би се демонстрирало кинеско амфибијско наоружање, руске ракете и друга војна техника.

Венецуелански председник Николас Мадуро је у суботњем телевизијском обраћању похвалио војску: "Имамо војску која је најбоља гаранција мира."


"Ако се дрска чизма империјализма усуди да једног дана крочи на свето тли Венецуеле, и ако будемо морали да се тада боримо за достојанство наше земље, ми ћемо то и учинити - ради мира, суверенитета и интегритета [Венецуеле]", додао је Мадуро.


Америчко-венцуелански односи су достигли најнижу тачку прошле недеље, када је амерички председник Барак Обама потписао и издао извршну наредбу о наметању санкција венецуеланским државним функционерима који су наводно учествовали у кршењу људских права. Обама је Венецуелу такође прогласио претњом националној безбедности.

"Бивши и садашњи венецуелански државни функционери који су кршили људска права и били укључени у корупцију овде неће бити добродошли, а ми сада имамо алат да блокирамо њихова средства и њихово коришћење у америчком финансијском систему", рекао је портпарол Беле куће Џош Ернест у изјави.

У одговору, Мадуро је оптужио САД да покушавају да "поразе" и "интервенишу" против његове владе.

"Председник Барак Обама, репрезент америчке империјалистичке елите, је одлучио да лично савлада моју владу и интервенцише у Венецуели, да би је контролисао", рекао је Мадуро у телевизијском обраћању нацији. "Зато су предузели данашње мере."

Савез јужноамеричких држава (УНАСУР) је у суботу одбацио потез Вашингтона.

Односи између Вашингтона и Каракаса су постали затегнути када је популарни бивши лидер Венецуеле Уго Чавез дошао на власт 2000. године. Две земље немају потпуна дипломатска представништва од 2008. године.

Међу скорашњим разлозима погоршавања односа је било Мадурово сопштење од 1. марта да је за све Американце обавезна улазна виза, као реципрочна мера томе да "Венецуеланци плаћају да могу да отпутују у САД".

Такође, Мадуро је од владе затражио да преиспита и смањи број америчког дипломатског особља у земљи, после оптужби за "завереничка састајања" у деловању против Венецуеле.

Мадуро је у фебруару оптужио САД да стоје иза покушаја пуча у Венецуели, указујући на америчког потпредседника Џозефа Бајдена као главног конспиратора.

"Северна империјална сила је ушла у опасну фазу очаја, почела је да наговара владе јужноамеричког континента да најављују збацивање моје владе. И ја за то оптужујем потпредседника Џо Бајдена", рекао је Мадуро.

Венецуеланска влада се носи са масовним немирима и протестима које сазивају лидери опозиције. САД су Масурову владу оптужиле да "тешком руком" сузбија опозицију. Заузврат, Мадуро је прошлог месеца прогласио да је Венецуела успешнио савладала пуч наводно спонзорисан од Американаца, додајући да је планирано да се нападну предеседничка палата и друга важна мета.

Ћирилизовано: За то време, у банана-држави 21. века: Војска Србије: две војне вежбе са Русијом, двадесет две са чланицама НАТО - ЕВРОАЗИЈА.ИНФО

Извор: РТ
Превео и приредио: Александар Јовановић - Ћирилизовано
Коментари