ЦИА: Бугарско становништво мање од седам милиона


Према подацима објављеним на CIA World Factbook, бугарско становништво је мање од седам милиона људи.

Подаци су од средине 2014. године и показују да бугарско становништво броји тачно 6,724,716 људи. Према сајту ЦИА-е, информације су прикупљене на основу пописа становништва, миграционих процеса, очекиваног животног века итд.

Зачудо, подаци из истог периода које је објавио Национални институт за статистику су сасвим другачији. Према НИС-у, Бугарска има 7,245,677 становника.

Ипак, оба статистичка истраживања показују да се становништво постепено смањује. Висока стопа смртности, ниска стопа наталитета и миграција су међу главним факторима који доприносе негативним резултатима.

Стопа смртности у Бугарској је шокантно висока - 14,3 умрлих на 1.000 људи, чиме је земља на шестом месту међу 255 наведених земаља.

У погледу очекиваног трајања живота, Бугарска заузима 112. место,  после већине европских земаља, али је ипак боља од Естоније, Јерменије и Турске. Очекивано трајање живота мушкараца се процењује на 70,74 године, док је жена знатно дуже - 78.13 година.

Поред тога, просек година становништва је 42,6 године; 42,4% људи је у активном добу - између 25 и 54 година. Према томе, задржала се негативна тенденција повећања броја старијих становника.

Комплетан извештај о Бугарској је доступан овде.


Извор: CIA: Bulgarian Population is Less Than 7 Million People - Novinite.com - Sofia News Agency
Превод: Ћирилизовано

Коментари