Пуковник Касад: Свакодневни живот за време "примирја"


Месечак дана после потписивања другог Минског споразума, који је довео до сада већ трећег примирја, можемо видети прилично познату нам слику.

1. Делимична размена заробљеника. Хунта, као заробљенике, опет користи цивиле, обично осумњичене за подржавање Новорусије, обичне људе који се у ДНР и ЛНР враћају са траговима мучења и премлаћивања.
2. Интензитет војних дејстава је знатно смањен, сада видимо више чарки и гранатирања уместо фронта у ватри. Иницијатива у бизнису кршења режима прекида ватре припада хунти, која стално испробава одбрану НОС код Широкино, Пески и Бахмутке.
3. Повлачење тешке ариљерије НОС је практично у завршној фази. На другој страни, хунта наставља да вара, прераспоређује артиљерију на линију фронта уместо да је повлачи.

Дакле, већ се и само ове три тачке споразума, а то се дало лако приметити још у фебруару, спроводе уз велике тешкоће - на исти начин као код примене сличних тачака првог Минског споразума.

У питањима политичке природе - ћорсокак. Очекивано.

1. Није прекинута блокада Донбаса, хунта нема намеру ни да је прекине.
2. Нема амнестије, шта више, отворено се каже да се она не односи на руководство ЛНР и ДНР.
3. Није почела уставна реформа.
4. Покушај да се питање границе "премости" позивањем мировних снага је пропао. Очекивано.
5. Политичка будућност Донбаса је нејасна, а да је позната, то би омогућило да се реши низ конфликтних питања.

У суштини, већ месец дана гледамо репризу првог Минска, коју прати готово иста политика страних држава.

1. Русији сваки дан прете новим санкцијама и издају јој ултиматуме типа "Ради шта ти се каже, иначе..."
2. Хунта наставља са припремама за рат, што га прати политички маневрисање, како на рачун сопствених ресурса, тако и стране помоћи.
3. Током "примирја" видимо сталне провокације, и уз линију фронта и на другим местима (минирање мостова с Кримом - Украјина минирала мостове с Кримом чудна експлозија у Харкову - Пуковник Касад: Харков или како увести ратно стање (видео)).
4. Сједињене Америчке Државе и даље покушавају да створе широку антируску коалицију. У томе се служи дипломатским маневрисањем око слања оружја Украјини.

Генерално, садашња ситуација се не разликује много од ситуације каква је била јесенас. Сада треће "примирје" служи као предах пред нову фазу интензивних војних дејстава, дела кампање пролеће - јесен 2015. И зато не трба да изненађује што се у Новорусији, и поред повлачења артиљерије, наставља са јачањем војске и попуњавањем јединица које су имале губитке у пролећној кампањи. У исто време у Украјини се врши присилна мобилизација, прикупљају се резерве и попуњавају десетковане јединице.

Све у свему, и као што је речено раније, без постизања директног споразума између Русије и САД нема говора о брзом решењу овог сукоба.


Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad (in English)
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!