Украјина минирала мостове с Кримом

"Даље нећеш моћи!"
На мостове с Кримом је по наређењу Кијева постављен експлозив, како је саопштио Директорат за границу ФСБ из Симферопоља.

Према Директорату, припадници Украјинских оружаних снага су уз носаче моста поставиле десетине кутија и повезали их електричним жицама. За све то време преко моста се одвијао саобраћај. Операција је забележена на видеу, а фотографије су стигле у посед НТВ и проучио их је њен дописник Олег Крјучков.

Украјинске оружане снаге су минирале два моста преко превлаке Чонгар која спаја Украјину и Крим. Мостове углавном користе грађани Украјине, становници Крима у Украјину не путују., јер би могли бити ухапшени на граничном прелазу или добити мобилизацијски позив и послати у антитреористичке операције (АТО). Саобраћај се углавном састоји од Украјинаца који путују на Крим, до 1000 особа дневно. Нико им није рекао да је мост миниран.

Екатарина Тарасова, из прес службе кримског Директората за границу ФСБ, каже: "Украјина крије те чињенице, упркос опасности по здравље и живот грађана. Директорат за границу је од украјинске пограничне службе затражио да деминирају мост (који се тренутно користи - прим. прев). међутим, Украјина је игнорисала наше захтеве, а опасност од експлозије остаје."

Украјинске оружане снаге су на носаче моста поставиле 42 кутије експлозива са војним ознакама . Према инжењерцима, то је једна до две тоне експлозива, у зависности од различитих фактора. Поређења ради,  један килограм ТНТ-а је довољан да дигне у ваздух камион. Какогод, Украјина не реагује на руске захтеве. 

Видео снимак ("Блогеру"је, каже, жао што долази до грешке при његовој обради када смо хтели да га и овде поставимо - прим. прев.): Киев скрывает минирование мостов в Крым от собственных граждан

Коментар Џ. Хоук: Овде може бити у питању више ствари.  Можда се врше припреме за потпуну блокаду Крима, мада није потребно дизати у ваздух мостове да се то уради. Могла би да буде дефанзивна мера од руског напада с Крима - од чега се прибојавају, и што се, с обзиром на психозу која сада влада У Кијеву, не може искључити. Најопаснији сценарио је да се спрема још једна провокација. Јер, ако мост (и све што се задеси на њему одлети у ваздух, одмах ће бити: "Путин је то урадио."

Ћирилизовано: На сајту Русија инсајдер имате енглески превод Алине Бељанине са више детаља о самом минирању и то руског извештаја чији се аутор потрудио да објасни да ли је један или стварно два моста минирано. Пред вама је чланак у којем се на такве "ситнице" није обраћало много пажње, али је коментар Џ. Хоук... правовремено упозорење.


Аутор: Олег Крјучков
Изворни текст на руском: Киев скрывает минирование мостов в Крым от собственных граждан // НТВ.Ru
Превод на енглески и коментар: Џ. Хоук
Извор: Fort Russ
Превео и приредио: Александар Јовановић - Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!